Američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HSS) jučer je objavilo kako je Medicinski centar Sveučilišta Vermont prisilio nekoliko medicinskih sestara da sudjeluju u pobačaju, bez obzira na to što one imale priziv savjesti, donosi CNA.

“U zemlji s dosta neriješenih pitanja, ne želimo biti društvo u kojemu su ljudi prisiljeni kršiti svoja najdublja uvjerenja po pitanju života i smrti”, izjavio je pred novinarima Roger Severino, direktor Ureda za građanska prava (OCR) Ministarstva zdravlja.

“Naša istraga je otkrila ozbiljnu diskriminaciju prema medicinskih sestrama i osoblju s prizivom savjesti prema pobačajima na zahtjev”, tvrdi. Dodao je kako bolnica još uvijek ne surađuje u ovoj istrazi.

Bolnica je pobačaje na zahtjev počela raditi 2017. godine, bez da je o toj odluci obavijestila svoje osoblje, od kojih su neki znatno prije ove odluke pozvali na prigovor savjesti.

Jedna medicinska sestra je bila uvjerena kako će sudjelovati u kiretaži, uobičajenom postupku nakon spontanog pobačaja, kada je dijete već mrtvo. Međutim, ulaskom u operacijsku dvoranu shvatila je da je u zabludi. Liječnik joj je rekao: “Nemojte me mrziti”.

Severino je novinarima rekao kako “je ovo ženu stavilo u strašnu moralnu nepriliku”. Medicinska sestra je zatražila zamjenu, ali joj je to bilo odbijeno, pa je naposljetku bila prisiljena učiniti nešto što joj je uzrokovalo ozbiljne psihičke traume. Medicinska sestra je zbog toga još 9. svibnja 2018.  godine Ministarstvu zdravstva podnijela službenu žalbu. Ubrzo je pokrenuta istraga, ali bolnica do sada nije dostavila dokumentaciju i omogućila ispitivanje svjedoka ovog događaja.

OCR je nakon toga pokrenuo vlastitu istragu koja je pokazala kako je od proljeća 2017. još nekoliko zaposlenika bolnice bilo primorano sudjelovati u pobačajima. Severino je novinarima objasnio kako bolnica ima rok 30 dana do kada mora obavijestiti OCR kako će promijeniti svoja pravila tako da neće diskriminirati osoblje s prizivom savjesti te da će nadoknaditi štetu za dosadašnje incidente.

Ako se to ne dogodi, Ministarstvo zdravlja će zatražiti da se bolnici više ne isplaćuju državna sredstva. Severino tvrdi kako je ova bolnica u protekle tri godine primila 1,6 milijuna dolara od vladine agencije HRSA.

Ministarstvo zdravlja je u svibnju ove godine donijelo novo pravilo prema kojemu se sve institucije, koje primaju federalna sredstva, moraju pridržavati brojnih pravila, koja, između ostaloga, od zdravstvenih institucija traže da poštuju priziv savjesti onih djelatnika koji ne žele sudjelovati u pobačajima, sterilizacijama ili operacijama promjene spola.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net