Uhićen je dugo traženi bjegunac i mafijaški boss Matteo Messina Denaro.

Biskup biskupije Cefalù i izaslanik Regionalnog ureda za socijalna pitanja, rad, pravdu, mir i zaštitu svega stvorenog Giuseppe Marciante izjavio je kako nije istina da Cosa Nostra miruje te da nikada ne smiju smanjiti oprez, piše Vatican News.

Zadovoljstvo zbog uhićenja mafijaškog bossa Mattea Messine Denara izrazile su razne institucije, društvena tijela i članovi Crkve. Odred za specijalne operacije talijanskih karabinjera blokirao je uhićenoga u privatnoj klinici La Maddalena u Palermu, gdje je godinu dana bio na liječenju te prolazio ciklus kemoterapija. Vijest o uhićenju komentirala je i talijanska premijerka Giorgia Meloni koja ga je opisala kao „veliku pobjedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom“. Stigla je i čestitka putem telefonskog poziva predsjednika Italije Sergia Mattarelle ministru unutarnjih poslova Matteu Piantedosiju. Zadovoljstvo dijeli i biskup Cefalùa Giuseppe Marciante koji, međutim, poziva ljude da bdiju i rade na uklanjanju mafijaških spletki na Siciliji.

Boss umiješan u desetke ubojstava i masakra

Šef sicilijanske mafije, jedan od najistaknutijih šefova zloglasne Cosa Nostre, Matteo Messina Denaro, poznat je i pod nadimkom Diabolik, koji je dobio po istoimenom liku iz talijanskog stripa. Denaro se smatra jednim od novih vođa Cosa Nostre, a vjeruje se da je tu ulogu preuzeo nakon uhićenja Bernarda Provenzana 11. travnja 2006. godine, dok je najmoćniji među njima postao nakon uhićenja Salvatorea Lo Piccola u studenom 2007. Nacionalnu pozornost stekao je 12. travnja 2001. godine, kada ga je časopis L’Espresso stavio na naslovnicu uz naslov: „Evo novog šefa mafije.“ U bijegu je bio od 1993. godine, a prema časopisu Forbes, do uhićenja se nalazio među deset najtraženijih kriminalaca na svijetu. Procjenjuje se da je ubio najmanje 50 ljudi.

„Sam sam napunio groblje“, pohvalio se jednom prilikom.

Osuđen je na doživotni zatvor za desetke smaknuća, uključujući i ono malog Giuseppea Di Mattea, koji je u trenutku ubojstva imao 15 godina. Mafija je Giuseppea otela 1993., kad je imao 12 godina, te ga gotovo tri godine držala u zatočeništvu s ciljem da spriječi suradnju njegova oca s policijom. Denaro je također osuđen za masakre 1992. u kojima je ubio suca Falconea i Borsellina te za napade 1993. u Milanu, Firenci i Rimu.

Uhićenje Messine Denara, nekoć lojalnog ranijem šefu Cosa Nostre imena Totò Riina, simbolično zatvara fazu Cosa Nostre i moglo bi otvoriti mogućnost iznošenja daljnjih povijesnih i sudskih istina o godinama zlodjela koje je provodila Cosa Nostra. Više od 100 osoba iz Odreda za specijalne operacije sudjelovalo je u uhićenju Denara.

Biskup Marciante: Matteo Messina Denaro bio je dobro zaštićen

„Možemo razumjeti koji je povijesni značaj ovog uhićenja i zbog toga bih zaista želio čestitati Odredu za specijalne operacije na poseban način, kao i tužiteljima Mauriziu De Luciji i Paolu Guidu koji su vodili operaciju“, rekao je mons. Marciante.

„No budući da se netko poput Mattea Messine Denara skrivao toliko godina to znači da je bio dobro zaštićen. To znači da je mafija još uvijek živa, nije istina da je u stanju mirovanja ili nešto slično, tako da ne smijemo smanjiti oprez. Što se još može učiniti? Radnike treba maknuti od mafije, jer ona pušta korijenje tamo gdje prevladava nezaposlenost. Iz Sicilije iseljavaju mladi te moramo raditi na tome da mladi ljudi imaju budućnost. No to mora doći od civilnog društva, od države. Mislim da mafiji treba ukloniti teren. Samo je tako možemo pobijediti. Ukratko, za rad su potrebne ozbiljne politike, a ja sam i dalje skeptičan”, zaključio je biskup Marciante u razgovoru za Vatican News.