Antiohijski maronitski patrijarh kardinal Bechara Boutros Rai u izjavi dan nakon razornih eksplozija u Bejrutu opisao je libanonski glavni grad i najvažniju luku kao „ratni prizor u miru”, prenosi Vatican News.

Razaranje i pustošenje na svim bejrutskim ulicama, četvrtima i kućama, deseci građana izgubilo je živote, tisuće ih je ranjeno. Uništene su bolnice, crkve, stanovi, središta ustanova, hoteli, trgovine, stotine obitelji ostale su bez krova nad glavom, opisuje patrijarh. Upozorio je da su duboka društvena kriza koja je zahvatila Libanon posljednjih mjeseci, gospodarski i financijski bankrot, stvorili stanje u kojem se zemlja nije u stanju suočiti s ovom humanitarnom i urbanom katastrofom. Jer, libanonski je narod i prije toga živio siromaštvu i bijedi.

Kardinal Rai zahvalio je svim zemljama koje su već izrazile spremnost pomoći Bejrutu te zatražio hitnu pomoć i od drugih prijateljskih zemalja kao i od Ujedinjenih naroda. Ta humanitarna pomoć ne bi smjela biti politički promišljana jer to što se desilo iznad je politike i sukoba, poručio je maronitski patrijarh. Predložio je žurno osnivanje zaklade za upravljanje financijskim sredstvima koja bi bila pod nadzorom UN-a.

U ponedjeljak 4. kolovoza u bejrutskoj luci u dvjema snažim eksplozijama poginulo je više od stotinu i ranjeno više tisuća ljudi i nanesena ogromna materijalna šteta. Vlada je proglasila izvanredno stanje na dva tjedna a sigurnost će nadzirati vojska.