Rabatski nadbiskup pokrenuo je dijecezansku sinodu posvećenu ohrabrivanju malene katoličke zajednice u Maroku na dublje življenje svoje misije “susreta i dijaloga”, piše CNA.

Kardinal Cristóbal López Romero rekao je kako vjeruje da katolici u Maroku mogu učiniti više kako bi bili “otvorenom Crkvom” i živjeli islamsko-kršćanski dijalog u svojemu svakodnevnom životu u zemlji u kojoj sunitski muslimani čine 99 posto stanovništva.

“Naša Crkva je skromna – činimo manje od 0.1 posto populacije – ali želi biti značajna, i žudi biti znakom i sakramentom Kraljevstva Božjeg”, rekao je Romero.

“Da bi živio dijalog na dnevnoj razini, kršćanin mora znati i osjećati se ‘sakramentom susreta'”, dodao je.

Kardinal, rođen u Španjolskoj, rekao je kako je sazvao sinodu jer “Crkva mora sebe samu upitati kako će, konkretno, živjeti svoju misiju”.

“Naša Crkva je Crkva susreta i dijaloga. Ipak, iako smo dobro počeli, možemo učiniti još znatno više”, rekao je.

“Na primjer, kako živjeti islamsko-kršćanski dijalog nakon Papina posjeta, nakon Fratelli tutti, nakon dokumenta o Univerzalnom bratstvu koji su potpisali papa Franjo i veliki imam al Tayyeb?” zapitao se Romero.

U ožujku 2019. godine, papa Franjo posjetio je marokansku prijestolnicu Rabat, gdje je s marokanskim kraljem Muhamedom VI. potpisao Apel za Jeruzalem. Zajednička deklaracija zagovara očuvanje Jeruzalema kao mirno mjesto susreta tri monoteističke religije.

“Zahvaljujući posjetu, interes za našu Crkvu, kao i poštovanje za nju, raste iz dana u dan”, rekao je López Romero.

“Vlasti i marokanski narod zanimaju se za nas i sustavno traže sudjelovanje u međureligijskim sastancima”, dodao je.

Kardinal je istaknuo da je Papin put nadahnuo vjerske zajednice na dolazak u Maroko, što je potaknulo pastoralne i formativne aktivnosti koje se nude i u njegovoj biskupiji.

Papa Franjo proglasio je Romera kardinalom samo nekoliko mjeseci nakon posjeta. Romero je u Maroko došao 2003. godine kako bi vodio lokalnu salezijansku zajednicu. Nadbiskupom Rabata postao je 2017. godine.

Osim međuvjerskog dijaloga, kardinal se zalaže i za produbljivanje i rast ekumenskih odnosa između katoličkih, pravoslavnih i protestantskih zajednica u Rabatu.

López Romero sinodu je sazvao na Duhove 23. svibnja, povjeravajući postupak “svetim mučenicima Marakeša i zaštiti Marije, Gospe Maroka”.

Rabatski nadbiskup istaknuo je kako se nada da će sinoda pomoći lokalnoj Crkvi da bude više “samaritanska” te želi procijeniti kako može učinkovitije pomagati potrebitima.

U svim svakodnevnim susretima marokanskih kršćana i muslimana, na radnim mjestima, u školama, javnom prijevozu i trgovinama, nužno je da kršćani zadrže čvrsti identitet i “iskrenost namjera”, naglašava Romero.

“Uzor za dijalog koji nudimo ne može biti nitko drugi osim Boga: iako je Bog, On ulazi u dijalog ljubavi s čovječanstvom. A Crkva, riječima Pavla VI., ‘postaje dijalog, postaje razgovor'”, zaključuje nadbiskup Romero.