stepinac-3

U iščekivanju kanonizacije jednoga od najvećih svjedoka vjere našega vremena, iznimnog čovjeka i omiljenog hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Europi predstavlja lik, život i djelo toga istinskog bisera Katoličke Crkve i hrvatskog naroda.

Sadržajan život i djelovanje blaženoga Alojzija Stepinca ispunjen hrabrošću, vjerom, pouzdanjem te ljubavlju prema Bogu i ljudima, kao i povijesni kontekst vremena u kojem je Stepinac živio, prikazat će izložba koju organizira zastupnica Marijana Petir u utorak 14. lipnja u 18.30 sati, a otvorit će je potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness, uz nazočnost zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška kao izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića ispred Zagrebačke nadbiskupije kao suorganizatora izložbe. Izložba će Stepinčev život u kontekstu doba predstaviti u obliku vremenske lente koju je pripremio mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije koja će biti praćena nizom fotografija sa snažnim blaženikovim citatima. U sklopu izložbe bit će postavljene i tri skulpture bl. Stepinca, akademskih kipara Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, gipsana posmrtna maska ak. kiparice Mile Wood te četiri medalje posvećene blaženiku ak. kipara prof. Damira Mataušića.

Jedna od glavnih odrednica života blaženoga Alojzija Stepinca bila je raskoš njegove humanosti, koja se očitovala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima – svima koji su bili potrebni njegove blizine i pomoći, neovisno o njihovom spolu, dobi, rasi, narodnosti i vjeri, u dubokoj svijesti da je život svakog čovjeka neprocjenjivo vrijedan i važan od začeća do prirodne smrti. Stoga će u srijedu 15. lipnja, nakon jutarnjeg euharistijskog slavlja u Europskom parlamentu kojega će predvoditi sisački biskup Vlado Košić biti održana konferencija o humanitarnom djelovanju blaženoga Alojzija Stepinca, koju zastupnica Petir organizira u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom grupom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog. Na konferenciji će o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog djelovanja za razumijevanje današnje Europe govoriti dr. Esther Gitman, o Stepinčevom spašavanju djece i djelovanju za vrijeme Drugoga svjetskog rata izlaganja će održati dr. Mario Kevo te mons. Juraj Batelja, a dr. Jure Krišto izložit će historiografiju o životu i djelu nadbiskupa Stepinca u kontekstu vremena.

Zastupnica Petir, u povodu izložbe i konferencije o blaženom Alojziju Stepincu, organizirala je natječaj za najbolji slogan pod kojim će se održati izložba i konferencija u Europskom parlamentu, a u kojem je podneseno 84 prijedloga koji su ukupno prikupili više od pet tisuća glasova. Pobjednik natječaja, s osvojenih 1302 glasa, Zoran Košić Čačić sa sloganom „Kardinal Stepinac – apostol nade i ljubavi prema Bogu i ljudima” osvojio je dvodnevno putovanje u Bruxelles na otvaranje izložbe i konferenciju pod pokroviteljstvom Europske pučke stranke čija je zastupnica Petir članica, priopćeno je iz ureda zastupnice Petir.

IKA