Četrdeset šestogodišnja Margaret Marsilla iz Kanade u posljednji je trenutak spasila život svojem sinu Kianu Vafaeianu koji je već imao rezerviran termin za postupak potpomognutog samoubojstva, objavio je Common Sense.

Sve se dogodilo prije samo mjesec dana, a počelo je majčinom zabrinutošću za sinovo mentalno zdravlje nakon što mu se ove godine pogoršala situacija s dijabetesom. Kiano je ranije ove godine zbog posljedica bolesti oslijepio na jedno oko, a budući da je već patio od depresije majka je posumnjala da bi si mladić mogao učiniti nešto loše.

Uz pomoć kćeri, Margaret je uspjela dobiti pristup Kianovoj elektroničkoj pošti gdje je saznala da je njezin sin zatražio i dobio dopuštenje za postupak potpomognutog samoubojstva. Procedura se trebala odviti za dva tjedna.

Razmišljajući kako spriječiti sinovu smrt, majka je nazvala doktora kod kojeg je Kiano dogovorio postupak. Lažno se predstavila kao osoba koja pati od vrlo sličnog stanja kao Kiano te zatražila da joj doktor odobri potpomognuto samoubojstvo.

Prema Margaretinom svjedočanstvu, doktor je bio vrlo „susretljiv“ te predložio da joj dadne i formalni pristanak za što je bilo potrebno obaviti video poziv ili osobno posjetiti njegovu kliniku.

Ne znajući kome se obratiti za pomoć Margareta je priču podijelila na društvenim mrežama tražeći savjet. Na kraju joj se javio jedan drugi liječnik koji također vrši postupak potpomognutog samoubojstva, a koji se iznenadio da je slučaj njezina sina odobren na temelju dijabatesa.

Na kraju je publicitet koji je Margaretina objava na društvenim mrežama izazvala utjecao na doktora kod kojeg je njezin sin trebao okončati život te je on odustao od procedure.

Iako je ostao na životu, Kiano nije bio nimalo zadovoljan ishodom tvrdeći kako se njegova želja za potpomognutim samoubojstvom nije promijenila. “Bio sam tako spreman. Zapravo sam se jako veselio okončanju svoje boli i patnje“, kazao je dodatno nezadovoljan činjenicom da sada zbog publiciteta drugi doktori koji vrše proceduru ne žele preuzeti njegov slučaj.

Iako priznaje da su postupci njegove majke bili temeljeni na ljubavi, Kiano je i dalje ljut zbog njezinog uplitanja. U žustroj razmjeni tekstualnih poruka između njih dvoje oštro ju je kritizirao jer je “doprinijela [njegovoj] boli i patnji.”

Common sense navodi da je od legalizacije potpomognutog samoubojstva 2017. godine oko 31 664 Kanađana odlučilo okončati život na taj način, a procjenjuje se da je u nekim provincijama, poput Quebeca i Britanske Kolumbije, oko 5% smrtnih slučajeva uzrokovano potpomognutim samoubojstvom.

Ono što posebno zabrinjava je udio mlađih ljudi među onima koji traže ovaj postupak. Tako su godine 2017. samo 34 osobe između 18 i 45 godina završile život potpomognutim samoubojstvom, a 2021. ta se brojka popela na 139.

Razlog povećanju je promjena u zakonskoj legislativi. Naime, u početku je potpomognuto samoubojstvo bilo dozvoljeno samo onim pacijentima koje čeka „razumno bliska“ smrt. Prošle godine ta se odredba promijenila tako da je sada kao zadovoljavajući uvjet dovoljno dokazati da je stanje pacijenta „za njega neprihvatljivo“ te se „ne može promijeniti pod uvjetima koje pacijent smatra prihvatljivim“.

Očekuje se da će sljedeće godine kanadski zakonodavci dodatno prilagoditi kriterije za potpopmognuto samoubojstvo kako bi oni uključivali i mentalno bolesne i “zrele maloljetnike”. Time bi se omogućilo maloljetnim pacijentima da sami donose odluke o okončanju svojeg života ako ih liječnik smatra dovoljno “zrelima”; međutim, osnova za priznavanje „zrelosti“ u ovom slučaju nije jasno definirana.