“Pobačaj je duboko protiv žene. Tri četvrtine njegovih žrtava su žene: polovica djece i sve majke”, citat je svete Majke Terezije iz Kalkute kojeg je Twitter uklonio zbog ‘kršenja pravila’ te društvene mreže.

Tweet je objavljen na Twitter stranici američke pro-life organizacije Susan B. Anthony List, koja ga je željela promovirati kao reklamu, ali Twitter je spriječio reklamu napisavši nejasno objašnjenje kako ona krši njegovu “politiku vezanu za zdravstvene i farmaceutske proizvode i usluge.”

Taj potez potaknuo je republikanskog senatora Teda Cruza da na nedavnom zasjedanju Pododbora za Ustav američkog Senata, posvećenog ugrožavanju slobode govora, postavi pitanje predstavniku Twitterovog tima, Carlosu Monjeu, je li navedeni tekst ‘govor mržnje’.

“Mislim da je taj tweet sa stranice Susan B. Anthony List, a Susan B. Anthony je trenutno oglašivač koji dobro stoji na našoj platformi”, odgovorio je predstavnik Twittera, no Cruza takav odgovor nije zadovoljio te je nastavio inzistirati na pitanju o govoru mržnje.

“Svaki tweet ima svoj kontekst. … Mogu vam reći da smo poduzeli radnje s obje strane ove debate, uključujući tweetove pro-choice skupina koje su rekle da svatko tko je pro-life mrzi žene”, odvratio je Monjeu koji smatra da je jednakim tretmanom izjava radikalnih feministkinja i Majke Terezije postignuta pravedna ravnoteža na popularnoj društvenoj mreži.

Cruz koji je na pododboru govorio o problemu blokiranja konzervativnih i pro-life stavova na internetu, izrazio je zabrinutost nad činjenicom što “šačica tehnoloških giganata odlučuje hoće li određeni govornik biti u nepovoljnom položaju… te hoće li njegove riječi nestati u eteru”.

Kao jedno od mogućih rješenja ponudio je kažnjavanje zbog prijevare onih kompanija koje se svojim korisnicima predstavljaju kao vrijednosno neutralne, a svojim ponašanjem favoriziraju jednu stranu.

Susan B. Anthony List se žalila da je Twitter postupao mnogo puta diskriminacijski prema njoj, posebice tijekom izbora za Senat prošle godine kada su mnoge njihove potpore pro-life kandidatima uklanjane s Twittera, te kasnije vraćane, ponekad tek nakon što su se iz organizacije žalili društvenoj mreži.

Ivo Džeba | Bitno.net