Čini se da je stiglo rješenje za sve kojima ChatGPT, Bing AI i Googleov Bard ne pružaju zadovoljavajuće odgovore o pitanjima Nauka Katoličke Crkve.

Magisterium AI nova je aplikacija tvrtke Longbeard u čijoj se bazi nalazi više od dvije tisuće crkvenih dokumenata i čiji je cilj pomoći onima koje zanimaju provjerene informacije o Crkvi, njenim moralnim i teološkim učenjima.

Aplikacija (koju možete isprobati OVDJE) je trenutno u beta fazi, ali bi, kako je za portal Crux ustvrdio osnivač i direktor Longbearda Matthew Sanders, “mogla potpuno promijeniti stvari za Crkvu”.

Magisterium AI slična je većim alatima umjetne inteligencije koje smo naveli na početku, u smislu da može generirati smislene tekstualne odgovore na pitanja korisnika no to čini iz limitirane baze podataka, što omogućuje preciznije odgovore. Njeni kreatori stoga smatraju da će biti od velike koristi studentima teologije, kanonskim odvjetnicima i svima koje interesira što Katolička Crkva doista naučava.

Kako pojašnjava Sanders, njihova “umjetna inteligencija trenirana je na privatnim bazama podataka koje sadrže isključivo crkvene dokumente”, zbog čega je manje podložna “halucinacijama”, kako u toj struci nazivaju izmišljanje informacija.

“Još uvijek radimo na poliranju određenih dijelova, zbog čega smo i dalje u beta fazi”, istaknuo je, dodavši kako će aplikacija osim odgovora na temelju crkvenih dokumenata nuditi i citate “kako bi se moglo vidjeti otkud su odgovori izvučeni”.

No, upozorava Sanders, “njezini odgovori nisu uvijek savršeni te ne zamjenjuju crkvenu vlast”.

Kako bi poboljšali iskustvo, surađuju s brojim sveučilištima i istraživačkim institutima čiji dokumenti nisu uvijek dostupni svima. Među njima je Papinski orijentalni institut u Rimu koji se može pohvaliti najvećom zbirkom dokumenata o istočnom kršćanstvu, a koji trenutno prolaze kroz proces digitalizacije i pohranjivanja u aplikaciju.

“Prije osnivanja Longbeard radio sam u Uredu za duhovnost nadbiskupije Toronto i mogu vam reći da bi mi ovakav alat sigurno olakšao posao”, zaključio je Sanders.

Aplikacija je, inače, objavljena ranije tijekom godine te trenutno u svojoj bazi sadrži oko 2580 crkvenih dokumenata, s tim da njihov broj raste. Također odgovore može generirati u 10 jezika: engleskom, španjolskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, portugalskom, nizozemskom, ruskom, kineskom i korejskom.