Nadbiskup Madrida, jednog od gradova najpogođenijih pandemijom, pobrinuo se za pohranjivanje posmrtnih ostataka gotovo 2000 osoba koje su preminule od posljedica bolesti COVID-19.

“Poput svih svećenika, nadbiskup mora odgovoriti na potrebe vjernika. Svjestan ove potrebe, nadbiskup je otvorio ovaj spomenik sjećanja u kojem će biti položen pepeo oko 1900 ljudi čije obitelji nisu imali svoje mjesto za pohranu. To je način da kažemo kako za njih postoji mjesto”, komentirao je za Rome Reports vlč. Nelson Nájera, kapelan groblja sveog Justa na kojem će pepeo pokojnika biti pohranjen.

“Spomenik sjećanja” izgrađen je u rekordnom roku od samo 15 dana. Riječ je o 2 i pol metra visokoj  strukturi šesterokutnog oblika koja je postavljena u spomen na preminule.

“Dobili smo poziv od Madridske nadbiskupije. Zatražili su od nas da napravimo mjesto za urne onih obitelji koje su dvostruku pogođene zdravstvenom i ekonomskom krizom. Računali su da će moći odabrati što učiniti s pepelom voljenih, ali ostavljeni su bez izbora i bez mogućnosti da ih sahrane”, rekao je Francisco Belmonte, predstavnik zaklade koja upravlja grobljem svetog Justa.

“Spomenik sjećanja” obložen je mramorom, a iznad njega će još biti postavljen baldahin – kamena streha koja se obično postavlja iznad grobova mučenika, iznad oltara ili iznad kipova.