Nakon što su početkom listopada nepoznati pljačkaši provalili u Metropolitansku (katoličku) katedralu u Liverpoolu, te ukrali novac iz škrabica za milodare i uništili dvije slike, posebno izrađene i darovane katedrali, u pomoć su priskočili najbliži susjedi – anglikanci!

U znak solidarnosti, uprava liverpulske katedrale odlučila je darovati novac iz svojih škrabica i tako donekle nadoknaditi štetu. Njihov čin oduševio je upravu Metropolitanske katedrale, ali i sve koji su doznali za taj čin.

“Ugodno smo iznenađeni ovotjednom donacijom naših bliskih susjeda i prijatelja iz liverpulske katedrale. Kao odgovor na pljačku, primili smo ček od 910,82 funte prikupljenih od njihovih posjetitelja. Dirljiva gesta prijateljstva i solidarnosti”, objavljeno je na facebook stranici Metropolitanske katedrale, a objava je izazvala oduševljenje i velik broj pozitivnih komentara.

“To je pravi razlog zbog kojega se Ulica nade tako zove”, jedan je od brojnih pozitivnih komentara na Facebooku, a koji aludira na činjenicu da se obje katedrale nalaze u ovoj ulici simboličnog naziva.

Predstavnik liverpulske katedrale Pete Wilcox kazao je kako su nedavno i sami imali jednako iskustvo, zbog čega su odlučili iskazati solidarnost.

– Ideja je bila poslati im ono što se u tom trenutku nalazilo u našim škrabicama. Stoga smo poslali vrlo određen iznos, nismo zaokruživali: 910,82 funte. Htjeli smo poručiti kako je taj dar izraz solidarnosti, a ne milostinja – kazao je Wilcox.

Rektor Metropolitanske katedrale Krista Kralja, kanonik Anthony O’Brien, izjavio je kako je čitava zajednica duboko žalosna zbog ovog nepotrebnog vandalskog čina i nastale štete, a glavni istražitelj Phil Mahon smatra neshvatljivim da su pljačkaši odlučili provaliti u bogoslužni prostor i načiniti toliku štetu.

Metropolitanska katedrala Krista Kralja u Liverpoolu izgrađena je 1967. godine i to nakon nekoliko neuspjelih pokušaja engleskih katolika da podignu svoju prvostolnicu. Danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih kulturnih spomenika Liverpoola.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net