Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata BiH mons. Tome Vukšića i predsjednika Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog.

Tijekom Svete mise kardinal Puljić je krstio malog Jakova podsjećajući da upravo u sjeni ove nedjelje Crkva slavi i blagdan sv. Jakova apostola. Na kraju Svete mise kardinal Puljić je podijelio i apostolske blagoslove za 35 bračnih parova koji su došli u kuprešku crkvu obilježiti 25 godina bračnog zajedništva i za jedan bračni par koji je proslavio svoj zlatni pir.

Prije Svete mise kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić radosno je pozdravio s tromeđe – Tropolja Vrhbosanske, Banjolučke i Mostarsko-duvanjske biskupije sve okupljene u crkvi i sve one koji putem valova Radiotelevizije Herceg Bosne, Laudato televizije, Radija Kupresa, Radija Marije i drugih tv i radiopostaja te elektroničkih medija prate Euharistijsko slavlje. Osobito je pozdravio djedove, bake i starije osobe i zahvalio im „za svjedočanstvo vjere i vjernosti“. Zamolio je sve ostavljene i osamljene stare osobe, u ime mlađih i onih koji su u punoj snazi, za oproštenje zbog neuzvraćene ljubavi. Pozdravio je i svu braću svećenike, a na osobit način savjetnika Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaurya Medinu Blanca, zatim mons. Željka Majića, delegata biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, i generalnog tajnika BK BiH mons. Ivu Tomaševića. Poseban pozdrav je uputio biskupu Semrenu, nadbiskupu Vukšiću i kardinalu Puljiću. „Na koncu, u ime ovog okupljenog puka katoličkog, kupreškog i hrvatskog, pozdravljam vas dragi oče nadbiskupe, kardinale Vinko. Dok vam zahvaljujem što nas ne prestajete hrabriti u nastojanju da ova crkva na visoravni, providnošću smještena na raskrižju mnogih puteva, postane svetište u kojem će obitelji pronalaziti okrjepu i prositi blagoslov neba, molim vas da otpočnete ovo sveto Euharistijsko slavlje“, kazao je župnik Mlakić.

Kardinal Puljić, uvodeći u Misno slavlje, pozdravio je sve okupljene, čestitao svim obiteljima dan obitelji kao i župi Kupres koja je posvećena Svetoj Obitelji te svima koji slave jubilej svoga braka. Zahvalio je medijskim djelatnicama te čestitao imendan svima koji nose ime po sv. Jakovu apostolu. Posebno je pozvao na molitvu za djedove i bake i starije osobe na njihov prvi svjetski dan.

Pošto je trajni đakon Robert navijestio evanđeoski odlomak, kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi podsjetio na riječi sv. Ivana apostola da je Bog ljubav. „Znamo da se prava ljubav nikad ne zatvara u sebe nego se dariva. Trojedini Bog koji je ljubav htio je podijeliti božansku ljubav. Zato je stvorio čovjeka – muško i žensko i dao im zadatak da rađaju djecu. To je prva zapovijed u Svetom Pismu. Zašto? Zato što je Bog koji je ljubav stvorio ljude na svoju sliku i priliku. Plod te ljubavi jesu djeca koja se rađaju u suradnji roditelja s Bogom da donose život na ovaj svijet. Zato trebamo biti hrabri i ne dati se zavarati, zavesti i smutiti, ovim tobože u ime demokracije, stavovima koji su protiv tih Božjih zakona. Želimo na ovaj dan obitelji na poseban način vratiti u svijest dostojanstvo obitelji. Ona je Božji dar, Božja ustanova i mi je moramo vrjednovati“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Podsjećajući na evanđeoski odlomak u kojem je prikazano kako Isus čudesno hrani mnoštvo ljudi, kardinal Puljić je ukazao na potrebu hranjenja ljubavi koju je Bog utkao u čovjeka svojim stvaranjem. „Čuli ste u evanđelju kao Bog se brine i čovjeka hrani. Mi smo dužni shvatiti da sve što je od Boga naša obveza. Jedna je od obveza hraniti i tijelo i dušu. Isto tako ljubav se potroši ako se ne dariva i ne hrani. Vi dobro znate da uljanice prestane gorjeti ako nema ulja. Tako i životna ljubav – ako nema što izgarati, ona se ugasi. A izgara se darivanjem, žrtvovanjem, zauzimanjem. Zato mi želimo obilježiti jubilej 25 i 50 ljeta bračnog zajedništva. U prvom redu zahvaljujemo Bogu jer je to Božji dar. Božji je dar da mi s Bogom smijemo surađivati i u toj ljubavi donositi živote na ovaj svijet, ali i moliti da ta vatra ljubavi živi i izgara da nikad ne posustanemo u Božjoj ljubavi“, kazao je kardinal Puljić koji je potom osvrnuo i na mentalitet sebičnosti u ovom vremenu.

„Svjesni ste kako je ušao mentalitet sebičnosti: neću se patiti s djecom, dosta mi je dvoje djece. I onda imamo sebično društvo. Čudimo se kada dođu na vlast pa sebično reagiraju. Ništa čudno jer su odgojeni za sebičnost. Koliko puta se zna reći: neću da se moje dijete pati ako sam se ja patio. Nema nikoga da je u životu uspio ako se nije napatio. Moramo se učiti žrtvi i spremnosti da jedni s drugima izgaramo za Božju stvar“, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

„Spominjući se dana djedova, baka i starih, moramo vratiti radost obiteljskog zajedništva. Pa i onda kada drugi trebaju brinuti, ali da djeca dožive djeda i baku i da posebno vodimo brigu o onima koji su osamljeni. A osamljeni da shvate da nisu sami i da je Bog s njima te da mogu svoje žrtve prikazivati za svoju za djecu, za mlade i za zvanja“, rekao je kardinal Puljić te istaknuo da je svaka obitelj prvo sjemenište gdje se odgajaju budući svećenici, redovnici i redovnice. „Ne propovijedajući nego kroz zajednička molitvu koja stvara plodno tlo u srcu djeteta da, kad Bog posije sjeme, ono raste. Vi znate što bi značilo da među nama ne bi bilo svećenika, uz sve poštovanje prema političarima. Izgubili bi sebe i svoj identitet. Zato je potrebno izmoliti nova zvanja. Nije čudo da je Isus pozvao: Molite gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju“, kazao je kardinal Puljić koji je potom podsjetio da su svi krštenjem postali hram Duha Svetoga.

“Neka nas ovaj dan nas utvrdi u vrednovanju Božji darova, svetosti braka, života, obiteljskog zajedništva i suradnje, ali potrebe da hranimo našu vjeru i ljubav kako bi imali iz čega gorjeti i živjeti. Ne dajmo se zbuniti javnim mnijenjem, politikom ni bilo kojom slobodom koja sebi daje za pravo rušiti Božji zakon. Mi se držimo Božje riječi pa se nećemo izgubiti. Zato želim da nas ova slavlja utvrdi u čvrstoj vjeri di poslanju a svatko do nas ostvaruje ono što mu Bog povjerava“, poručio je kardinal Puljić.

Nakon propovijedi kardinal Puljić je krstio malog Jakova. Potom je blagoslovio sve brakove koji su obilježavali srebrni i bračni jubilej dok su oni držeći jedno drugo za ruke držali mali križ.

Prije završnog blagoslova iz ruku kardinala Puljića njegov apostolski blagoslov i blagoslov biskupa Semrena primio je „zlatni“ bračni par Stipo i Ruža Kovač te „srebrni“ bračni parovi: Anto i Željka Bilić, Damir i Gordana Čičak, Damir i Iva Miličević, Ivan i Ružica Barać, Ivica i Dominka Topić, Ivica i Lidija Kepić, Ivica i Mirjana Božić, Josip i Marija Perkić, Josip i Olgica Marin, Kazimir i Nada Kuna, Mariji i Snježana Bagarić, Marinko i Valentina Kelić, Mate i Anita Čeko, Mate i Marija Krišto, Mato i Brigita Anđić, Miro i Kaja Pašalić, Miroslav i Jelica Biletić, Ratko i Josipa Čolić, Slobodan i Katica Lalić, Zvonko i Jelena Jurišić, Željko i Branislava Tomičić, Srećko Bavrka i Gordana Lozančić, Tihomir Marić i Nevenka Sičaja, Zdravko Pavlović i Ivanka Franjušić, Branimir i Marina Mlakić, Marko i Marija Suton, Jerko i Marela Banožić, Željko i Marijana Kolobarić, Mario i Jasminka Anđelić, Hrvoje i Renata Dodig, Roberto i Ivanka Kulaš, Drago i Tina Krišto, Perica i Slavica Baković, Marko i Marija Barišić i Stanko i Ljuba Ćurčić.

Liturgijsko pjevanje animirala je etno grupa “Čuvarice” iz Prozora pod ravnanjem gospođe Biljane Glibo.

Nakon svete mise uslijedilo je neformalno druženje u župnom pastoralnom centru u kripti crkve.