„U utorak, 13. rujna ujutro, pater David Pantaleón, poglavar isusovaca na Kubi, napustio je otok jer mu nije obnovljena boravišna dozvola“, objavili su isusovci Latinske Amerike.

U priopćenju je navedeno da je svećenik, rodom iz Dominikanske Republike, „također predsjednik Kubanske konferencije redovnika i redovnica (CONCUR)“. Poput isusovaca, CONCUR je bio jasan u obrani ljudskih prava, javlja CNA, a prenosi portal Nedjelja.ba.

Prema španjolskoj novinskoj agenciji EFE, kubanska diktatura odlučila je ne obnoviti boravišnu dozvolu za strance isusovačkom poglavaru, nakon što je zahtijevala da kontrolira političke i kritičke komentare isusovaca na Kubi – na što p. Pantaleón nije pristao.

Sestra Ariagna Brito Rodríguez članica Sestara milosrdnica kardinala Sancha žalila se na Facebooku da ga „Kubanska vlada, koristeći svoje sposobnosti diktatorske moći, bez načela i vrijednosti, prisiljava napustiti zemlju: boje se istine, boje se lica dobroga i njihov jedini način da nastave jest riješiti se onoga što ih iritira“.

„Ovo se ne bi trebalo dogoditi; oni koji bi trebali napustiti zemlju su oni koji koriste moć da žive kao kraljevi, na račun porobljenoga naroda, kažnjavanih, pretučenih i prisiljenig na bijeg“, dodala je redovnica.

Svećenik je u studenom 2020. izrazio potporu skupini aktivista Pokreta San Isidro koji su štrajkali glađu kako bi oslobodili jednog svog člana za kojeg su smatrali da je nepravedno zatvoren i osuđen bez mogućnosti obrane.

Nadbiskup Havane, kardinal Juan de la Caridad García Rodríguez, služio je 11. rujna oproštajnu misu za patera Pantaleóna.

Podsjećamo, sličan scenarij nedavno smo gledali i u Nikaragvi. Tamo su u ožujku ove godine vlasti iz zemlje protjerale apostolskog nuncija, poljskog biskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga, a krajem kolovoza još je jedan biskup uhićen pod optužbom da je “poticao nasilje”.