Premda čine gotovo polovicu stanovništva, kršćani u Nigeriji već se deset godina suočavaju s teškim progonima.  Posljednji zastrašujući zločin dogodio se u srijedu kada su islamisti naoružani mačetama i kalašnjikovima upali u selo Abonong u državi Plateau, uništili 95 kuća i tri crkve, te zapalili kuću u kojoj se nalazio pastor Adamu Gyang Wurim, njegova supruga i njihovo troje djece.

U samo nekoliko sati napadači su opljačkali okolna sela, te pritom ubile osam osoba. Napad je završio dolaskom policijskih snaga koje su potom raspoređene kako bi se spriječili novi zločini.

Portal Persecution prenosi kako je lokalni odvjetnik Dalyop Solomon Mwantiri posjetio napadnuta sela te razgovarao s jednim od preostalo troje djece ubijenog pastora. Pastorov sin  Gyang Adamu kazao je kako je za napad na svoje selo doznao preko Facebooka, dok je bio na fakultetu u Josu.

“Bio sam predavanju kad se dogodio ovaj incident. Odmah sam obavio nekoliko poziva pokušavajući razgovarati sa članovima moje obitelji, no bezuspješno. Kad sam nazvao prijatelja kako bih saznao što se događa, primio sam strašnu vijest. Nisam mogao vjerovati da je moja obitelj stradala u pogromu”, kazao je mladić.

Krvavi napad dogodio se nakon završetka dvodnevne mirovne konferencije održane u Josu, a u organizaciji Kršćanskog udruženja za Nigeriju.

Predstavnik međunarodne organizacije International Christian Concern za Afriku Nathan Johnson izjavio je kako je spomenuto područje Nigerije (država Plateau, op. a.) poznato po brojnim brojnim incidentima, te kako nigerijske vlasti ne čine ništa kako bi zaustavili napadače

“Činjenica da vlada dopušta neprekidna uništavanja sela i ubojstva svojih stanovnika dokaz je nedostatka brige i nesposobnosti. Ako se ovo nastavi, morat će doći do međunarodne intervencije. U suprotnom u Niegriji bi mogao izbiti veliki građanski rat”, kazao je Johnson.

Spomenimo kako su kršćanski vođe u Nigeriji nedavno priopćili kako bi, ako se nastavi sadašnji trend od preko stotinu ubijenih kršćana svakoga mjeseca, do 2043. godine kršćani u ovoj afričkoj zemlji mogli biti istrijebljeni.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net