Tijekom 2016. godine ubijeno je 28 katoličkih pastoralnih djelatnika, a već osmu godinu zaredom najviše ih je ubijeno u Americi – objavila je agencija Fides u izvješću na svršetku godine. Dramatično je pak porastao broj ubijenih redovnica, ubijeno ih je devet, duplo više dakle nego u 2015. godini.

Ove je godinu ubijeno 14 svećenika, devet časnih sestara, jedan sjemeništarac i četiri laika. Dvanaest ih je ubijeno na američkom kontinentu, a jedan u Europi, točnije u Francuskoj, gdje su džihadisti ubili velečasnog Jacquesa Hamela dok je slavio svetu misu. Većina je pastoralnih djelatnika nastradala u pokušajima otmice ili krađe, u kontekstima zapuštenosti i siromaštva. Svećenici, redovnice i ubijeni laici su u tim kontekstima u ime Evanđelja odlučno osuđivali nepravdu i korupciju. Radili su s potrebitima, a neke su od njih ubili baš oni kojima su pomagali.

Izvješće spominje tri svećenika oteta i ubijena u Meksiku, vjerojatno zbog njihove borbe protiv trgovine drogom, a također je u Meksiku bio otet velečasni José Sánchez Ruiz, koji je nakon zatočeništva oslobođen „s razvidnim znakovima mučenja“, jer je oštro kritizirao korupciju i kriminal. Drugi su svećenici ubijeni u Brazilu, Venezueli, Kolumbiji, Haitiju, te u Floridi, u Sjedinjenim Američkim Državama. U Africi su svećenici, redovnice i karitativni djelatnici izgubili život u zasjedama ili napadima: u Nigeriji, Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo. U Aziji su ubijeni djelatnici na Filipinima, u Indoneziji, Siriji, te četiri redovnice u Jemenu.

U izvješću je izražena zabrinutost kršćanske zajednice za sudbinu drugih pastoralnih djelatnika, otetih ili nestalih, o kojima nema nikakvih vijesti. Agencija Fides podsjeća da objavljenom godišnjem popisu valja pridodati dugi popis mnogih djelatnika, o kojima se možda nikada neće znati ništa, a koji diljem svijeta pate i životom plaćaju svoju vjeru u Isusa Krista.

Radio Vatikan | Bitno.net