Kršćanski pastor i njegova supruga ubijeni su prošlog tjedna na farmi na sjeveroistoku Nigerije. Žena je bila trudna s devetim djetetom.

Prema policijskom izvješću, “dok su radili na farmi, iznenada su došle naoružane osobe i otvorile vatru” te ubile pastora Emmanuela Sabu Bileya i suprugu Juliannu.

Kako javlja CNA, smrt su potvrdili s Webberovog instituta za bogoslužje na kojem je Emmanuel radio od 2014. Također je služio kao pastor Kršćanske reformirane crkve.

Kršćanska zaklada Hausa smatra kako su ubojstva dio “sistematskog i direktnog rata protiv kršćanstva u Nigeriji”, dodavši kako se u zemlji “otimaju i ubijaju pastori, kršćanski vođe i bogoslovi na tjednoj bazi”.

Darius Ishaku, guverner savezne države Tarabe u kojoj se zločin dogodio, nazvao je ubojstva “pokvarenima i nehumanima”:

“Ubojstva ovakve vrste dogodila su se prečesto u posljednje vrijeme u zajednicama na jugu Tarabe te odmažu vladinim naporima za postizanje trajnog mira među zajednicama na tom području”, dodao je Ishaku.

Dodajmo kako je iza pastora Emmanuela i supruge Julianne ostalo osmero djece.

Progoni kršćana u središnjim i sjeveroističnim dijelovima Nigerije nažalost nisu rijetka pojava. Samo u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se više otmica i ubojstava biskupa, svećenika i bogoslova. Prema informacijama, u napadima su najčešće sudjelovali pripadnici terorističkih skupina Boko Haram i Zapadnoafrička provincija Islamske države (Iswap) te militantni Fulani nomadski stočari.