Gotovo dvanaest tisuća kršćanskih domova u dvanaest naselja Ninivske doline uništeno tijekom okupacije tzv. Islamske države koja je iza sebe ostavljala pustoš. Ovo poražavajuće stanje potaknulo je kršćanske Crkve u Iraku na zajedničko djelovanje u obnovi uništenih naselja kako bi se izbjeglim kršćanima omogućio povratak.

Poglavari Sirsko-katoličke, Sirsko-pravoslavne i Kaldejske Crkve potpisali su u Erbilu zajednički dokument kojim se osniva Povjerenstvo za obnovu Ninive, a čija je zadaća planiranje i nadgledanje obnove kršćanskih naselja u Ninivskoj dolini uništenih nakon okupacije 2014. godine.

Procjenjuje se kako će obnova uništenih kuća iznositi više od 200 milijuna eura, a prikupljena sredstva bit će pravedno raspoređena između Crkava, u odnosu prema broju uništenih objekata.

Nadbiskup Sirsko-pravoslavne Crkve mons Timotej Mosa Alshamany naglasio je kako ova inicijativa ima dvostruki karakter: s jedne strane riječ je o istinskom izrazu ekumenskog duha, dok bi s druge strane trebala omogućiti povratak tisućama kršćana na njihova stoljetna ognjišta.

– Danas smo doista jedna ujedinjena Crkva… Ujedinjena u obnovi kuća na području Ninivske doline, u posredovanju vjere onima koji žive u ovim mjestima i u pozivu na povratak svima koji su izbjegli – kazao je mons. Alshamany zahvalivši organizaciji “Pomoć Crkvi koja trpi” (ACS) na svesrdnoj pomoći kako prošloj, tako i onoj budućoj.

Siro-katolički nadbiskup mons. Yohanna Petros Mouche pozvao je kršćane na povratak njihovim domovima i svjedočenje kršćanske vjere te naglasio kako je ovaj zajednički čin triju Crkava izraz želje za što bržom obnovom i povratkom normalnom životu na oslobođenom području Iraka.

Siro-pravoslavni biskup i mitropolit Mosula, Kirkuka i Kurdistana mons. Nikodem Daoud Matti Sharaf  također je uputio svoj poziv izbjeglom kršćanskom stanovništvu podsjetivši kako su njihovi prostori “korijen kršćanstva”.

– Moramo ostati u svojoj Zemlji. Moramo ostati kao svjedoci Isusa Krista u ovoj Zemlji, u Iraku, a posebice u Dolini Ninive – kazao je mons. Sharaf.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net