Gotovo 2000 obitelji iz američke savezne države Michigan dobilo je prošlog tjedna obavijest u kojoj stoji kako im je lokalna kršćanska crkva platila sve bolničke dugove.

Radi se o iznosu od oko 1,8 milijuna dolara, a pentekostalna zajednica Grand Rapids First otplatila ih je u suradnji s organizacijom RIP Medical Debt koja se bavi otkupom i oprostom medicinskih dugova.

Dugovi izazvani troškovima liječenja najviše pogađaju osjetljivu populaciju poput siromašnih, teško bolesnih i starijih osoba te je, prema pisanju Detroit Free Press, odgovoran za gotovo dvije trećine bankrota u SAD-u.

RIP Medical Debt potiče donatore da za sto puta manje iznose otkupe dugove privatnih osoba te ih potom oproste.

Doug Tuttle, financijski direktor Grand Rapids First, izjavio je kako su gotovo dvomilijunski dug otkupili za 15 tisuća dolara te tako pomogli 1899 obitelji iz četiri savezna okruga. Iznos je povučen iz misijskog fonda Crkve.

Najveći pojedinačni zdravstveni dug, prema Tuttleu, iznosio je više od 75 tisuća dolara.

Zanimljivo je da članovi Crkve ne znaju identitet ljudi kojima pomažu niti jesu li oni članovi njihove zajednice. Zbog zakona o privatnosti ti su podaci poznati samo organizaciji RIP Medical Debt koja sama bira primatelje pomoći prema kriteriju kome je ona najpotrebnija.

Pastor Sam Rijfkogel izjavio je kako obitelji same ne bi mogle vratiti dug te da one prema crkvi “nemaju nikakvih obveza”.

Istaknuo je i kako su na ideju došli nakon što su čuli da je lokalna crkva iz Teksasa na sličan način otplatila dug za više od 4000 obitelji.

Točan iznos duga iznosi 1,832.439,26 dolara, izjavio je pastor 30. lipnja, u propovijedi tijekom nedjeljne službe.

“Slava Bogu!” poručio je Rijfkogel, dodavši: “Kada ti netko otkaže dug, to je dobar osjećaj.”

Tino Krvavica | Bitno.net