Asif Pervaiz, 37-godišnjak, otac četvero djece, osuđen je 8. rujna na smrt zbog „bogohuljenja“. Prema optužnici, Asif je mobitelom slao uvredljive poruke o islamu, Kuranu i Muhamedu. Njegova obrana tvrdi da je optužba zapravo osveta Asifova poslodavca.

Kako piše AsiaNews, optužitelj je Saeed Ahmed Khokhar, musliman, vlasnik tvrtke za proizvodnju čarapa, koji je prijavu podnio još 2. listopada 2013.

Ahmed je policiji kazao da je nekoliko dana na svoj mobitel primao pogrdne poruke. U svoju obranu, Asif Pervaiz izjavio je da se sve dogodilo nakon što je odlučio napustiti posao u tvrtki za proizvodnju čarapa jer ga je njegov poslovođa, Muhammad Saeed Khokhar, nastojao obratiti na islam. Zbog otpora i odbijanja da promijeni svoju vjeru, Asif je optužen da je svom šefu slao bogohulne poruke o islamu.

Muhammad Saeed Khokhar porekao je da je vršio pritisak na Asifa da postane musliman. Sud u Lahoreu ustanovio je da Asif nije ponudio dovoljno dokaza u korist svoje nevinosti, i budući da je bilo dovoljno materijala (dokaza) da ga se – prema pakistanskom tzv. Zakonu o blasfemiji – okrivi, osuđen je na smrt.

Asifov odvjetnik, Saif-ul-Malook, objasnio je da je sud osudio Asifa iako nije bilo „dokaza“ koji bi se odnosili na njega osobno. Asif će se žaliti na izrečenu kaznu.

Komentirajući presudu, bloger Haroon Malik, koji je bio policajac u Punjabu, rekao je da „prijetiti vjerskim manjinama koristeći Zakon o blasfemiji kao pokriće za skrivanje drugih interesa, nije dobra stvar niti za poučavanje Svete knjige, niti za zakon“. „Je li zakon koji ljudima ne dopušta pokajati se, u kojemu nema mjesta za oprost, dobar zakon za čovječanstvo?” zapitao je.

„Nažalost“, dodao je, „ovaj će zakon uzrokovati još više prolijevanja krvi u budućnosti. Danas nam je potrebno da muslimani pokažu milosrđe u svojim srcima za izgradnju miroljubivog društva.“

Asifov odvjetnik podsjetio je da se njegov klijent nalazi u zatvoru još od 2013. Kada je Pervaiz saznao da je protiv njega podignuta optužba za bogohuljenje, pobjegao je i sakrio se. Kako bi ga uhvatila, policija je uhitila nekoliko članova njegove obitelji, uključujući dva šogora i majku, Naseem Akhtar.

Asifova je majka kasnije kazala da je njegova prijatelja, Waseema Anwara, policija tukla sve dok nije otkrio Asifovo skrovište. Optuženi je uhićen 10. listopada 2013. i ostao je u zatvoru do početka suđenja.

Nakon što je pod istim Zakonom o blasfemiji pakistanska kršćanka Asia Bibi prošla životnu kalvariju te na kraju ipak umjesto na vješalima završila u izbjeglištvu u Kanadi, sada javnost može pratiti novi slučaj križnoga puta kršćana u Pakistanu. Razvidno je da je minimum koji svijet mora učiniti: pritisak na pakistanske vlasti da ukinu bogohulni tzv. Zakon o blasfemiji i barem na pravnom polju izbiju iz ruku malj pod kojim stradaju nevini ljudi.