“International Christian Concern” (ICC) doznao je da je Viši sud u Lahoreu oslobodio Sawana Masiha, kršćanina osuđenog na smrt prema zloglasnom Zakonu o bogohuljenju, prenosi Nedjelja.ba.

Masih je osuđen u ožujku 2014., nešto više od godinu dana nakon što je navodno počinio bogohuljenje te je šest godina čekao izvršenje presude.

“Odjeljenje Višeg suda u Lahoreu na čelu sa Syedom Shehbaz Ali Rizvijem oslobodilo je Sawana Masiha”, rekao je, 6. listopada, sudski dužnosnik i ustvrdio da je naloženo Masihovo puštanje na slobodu.

Kronologija događaja kaže da je Masiha njegov prijatelj musliman Muhammad Shahid optužio 8. ožujka 2013. za vrijeđanje proroka Muhammeda tijekom razgovora koji su imali dan prije. Prema Shahidu Masih je rekao: “Moj je Isus istinit. On je Božji (Allahov) sin. Vratit će se, dok je vaš poslanik lažan. Isus je istina i donijet će ti spasenje”.

Incident se navodno dogodio u kršćanskoj četvrti Joseph Colony, smještenoj u Lahoreu.

Sljedećeg dana, 9. ožujka, taj se razgovor prepričavao u lokalnim džamijama te se formirala rulja od skoro 3 000 ljudi spremnih na nasilje, pljačku i linčovanje kršćana.

Četvrt Joseph Colony je napadnuta, opljačkano je i spaljeno oko 180 domova, 75 trgovina i najmanje dvije crkve. Usred nasilja Masih je predan policiji i kasnije optužen prema odjeljku zloglasnog 295-C pakistanskog kaznenog zakona.

Iduće godine, 27. ožujka, sudac Chaudhry Ghulam Murtaza je na suđenju, koje je zbog sigurnosti, upriličeno u zatvoru Masiha osudio na smrt.

U žalbama tijekom više godina Masihov odvjetnik iznio je nekoliko prigovora na policijsku istragu i tužiteljstvo. Odvjetnik je pisao sudu da je policija slučaj registrirala tek 35 sati nakon navodnog incidenta i ustvrdio da to pokazuje neiskrenu namjeru u slučaju. Masihov odvjetnik također je ukazao na proturječja u prvom informativnom izvješću i svjedočenju koje je podnositelj zahtjeva, Shahid, ispričao pred prvostupanjskim sudom.

Nakon saslušanja argumenata obje strane, Viši sud u Lahoreu zaključio je da tužiteljstvo nije uspjelo utvrditi da je Masih počinio bogohuljenje. Sud je potom oslobodio Masiha, preinačivši njegovu smrtnu kaznu.

Rulja je napala i zapalila više od 250 objekata te dvije crkve u kršćanskoj četvrti

Podsjetimo, u Pakistanu su lažne optužbe za bogohuljenje raširene i često motivirane osobnom osvetom ili vjerskom mržnjom. Optužbe su vrlo opasne jer potencijalno mogu potaknuti linč, masovna ubojstva i prosvjede.

Trenutno je u toj zemlji čak 25 kršćana pritvoreno pod optužbama za bogohuljenje. Oni su optuženi u 22 slučaja zastupana na različitim sudovima i razinama postupka u Pakistanu.

Iz ICC-a su izrazili čuđenje što je Masih pušten jer je takva praksa veoma rijetka u Pakistanu te su izrazili zabrinutost za njegovu sigurnost, kao i sigurnost njegove obitelji.

Naime, poznato je da ekstremisti u Pakistanu kasnije napadaju pojedince, optužene za bogohuljenja, čak i ako su oslobođeni.