U valu nasilja nad kršćanima u posljednja dva tjedna u Nepalu, fanatični hindi napali su najmanje sedam crkava, objavila je u petak 8. rujna azijska katolička tiskovna služba Ucanews, pozivajući se na crkvene predstavnike, a prenosi KNA.

U najnovijem slučaju nasilja uništene su dvije crkve u pokrajini Lumbini na granici s indijskom saveznom državom Uttar Pradesh. Nasilje je izbilo nakon što je 15. kolovoza u društvenim medijima objavljen video koji navodno pokazuje pripadnike domorodačke zajednice dok jedu govedinu, rekao je o. Silas Bogati, generalni vikar apostolskog vikarijata u Nepalu. Manjinske etničke i vjerske zajednice objavile su pak da snimka predstavlja prosvjed protiv zakona kojim su uvedene kazne zbog klanja goveda i konzumiranje govedine.

Glasnogovornik radikalne hinduističke stranke Rastriya Prajatantra Monah Shrestha izjavio je da klanje goveda i konzumiranje njihova mesa predstavlja povredu vjerskih osjećaja hinda, prenosi Ucanews. Osim toga, optužio je strance u zemlji da potiču podjele u vjerskom i društvenom suživotu.

Shrestha je time, pretpostavlja se, reagirao na djelovanje kršćanskih misionara iz Južne Koreje i drugih zemalja, koji su u posljednje vrijeme brojne ljude u Nepalu potaknuli na obraćenje na kršćanstvo. Borac za prava domorodačkih skupina Tanka Yakthungba izjavio je kako nepalski ustav jamči vjersku i kulturnu slobodu, ali su unatoč tome „etničke manjine izložene progonu zbog prakticiranja svoje domorodačke kulture i slobode“.

Pripadnici domorodačkih zajednica poput Kirat, Limbu i Tamang jedu govedinu. „To je njihovo kulturno pravo i trebalo bi im biti dopušteno da ga slobodno ostvaruju bez posljedica i diskriminiranja“, rekao je Yakthungba. Dok pripadnici sino-tibetskih skupina Kirat i Limbu prakticiraju animizam i šamanizam, tibeto-birmanski Tamang uglavnom su budisti, prenosi KNA.