U dijelovima Burkine Faso kršćeni u strahu od islamističkih napada izbjegavaju odlazak u crkvu, objavio je u srijedu 20. ožujka Vatican News, prenosi Kathpress.

U napadu na katoličku crkvu u Essakaneu na sjeveroistoku Burkine Faso krajem veljače ubijeno je 15 osoba. Vjernici su još uvijek u šoku, izjavio je generalni vikar biskupije Dori Jean-Pierre Sawadogo za novinsku službu OSV News.

“Ljudi su potpuno utučeni i izbjegavaju nedjelju misu iz straha od daljnjih napada”, rekao je. Dodao je kako su i crkveni predstavnici savjetovali vjernicima u ruralnim područjima da ne odlaze na nedjeljnu misu. “Ali pozivamo sve katolike da mole kod kuće i da mole krunicu za prestanak terorističkih napada na crkve”, rekao je.

Ni nakon tri tjedna još nije jasno tko je točno odgovoran za napad na crkvu u Essakaneu. Džihadisti u Burkini Faso od 2021. ugrožavaju kršćane u selima, crkvama i na radnim mjestima. Islamistički borci ruše crkve i zabranjuju kršćanima javnu molitvu. Essakane se nalazi na granici s Malijem i Nigerom, u području koje se smatra uporištem džihadističkih skupina.

Članovi biskupskih konferencija Burkine Faso i Nigera izjavili su sredinom veljače da je zatvoreno najmanje 30 župa. Najveći dio pastoralnih aktivnosti obustavljen je uslijed trajne nesigurnosti ponajviše u sjevernim i istočnim dijelovima države.