Sirija, kršćani u alepu pomažu najsiromašnijim muslimanima ramazan

Od kada je počeo mjesec ramazana, posvećen molitvi i postu, sirijsko-pravoslavna biskupija u Alepu svaki dan za jedini večernji objed dariva namirnice siromašnijim muslimanskim obiteljima koje žive u muslimanskoj gradskoj četvrti. Neke fotografije, objavljena na web stranici ankawa.com prikazuju dijeljenje gotovih jela, koja su pripremili kršćani za muslimanske obitelji. Centar za dijeljenje hrane je smješten u prostorijama nadbiskupije, nedaleko od katedrale posvećene svetom Efremu Sirskom.

Znak obnove zajedništva između raznih vjerskih i etničkih zajednica

U poruci koju su objavila obavijesna sredstva nadbiskupije, taj je pothvat predstavljen kao iskrena gesta očitovanja osjećaja solidarnosti između sugrađana raznih vjerskih opredjeljenja, sa željom da se postupno obnovi suživot između raznih etničkih i vjerskih skupina, što je prije rata resilo sirijsku zajednicu.

Muslimanska siročad u crkvenim strukturama

I sukob je u mnogim slučajevima, kako pišu obavijesna sredstva, a prenosi agencija Fides, potaknuo kršćane i muslimane na geste međureligijske solidarnosti, kao u slučaju muslimanske siročadi koja su ugošćena u crkvenim prostorijama nakon što je njihov dom srušen tijekom bombardiranja. Nadbiskupijom još uvijek formalno upravlja metropolit Mar Gregorios Yohanna Ibrahin, koji je s grčko-pravoslavnim metropolitom Alepa Boulosom Yazigijem u travnju 2013. godine otet, dok su se obojica nalazila u pokrajini između Alepa i turske granice.

Radio Vatikan | Bitno.net