Treba obnoviti aktivnost i pastoralno djelovanje Crkve u Iraku i među zajednicama dijaspore, jačajući „našu vjeru i nadu“, kao i prihvatiti odgovornost za ono što se zbiva u državi i u jednoj regiji obilježenoj „pljačkama, rušenjima, nasiljima i seljenjima“. S tim je duhom – kako prenosi agencija AsiaNews – jučer otvoren dvodnevni skup Kaldejske crkve u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, na kojem se raspravlja o evangelizaciji i o ulozi svećenika u zajednici. Pred navalom samozvane Islamske države na stotine tisuća kršćana pobjeglih iz Mosula i iz doline Ninive sklonilo se u irački Krudistan.

Obnoviti poslanje pred naglim političkim i društvenim promjenama Iraka

U priopćenju objavljenom na web stranici Patrijarhata, koje je potpisao patrijarh Sako, susret je klera predstavljen kao prigoda za promišljanje o „naglim političkim i društvenim promjenama“, koje su se posljednje desetljeće zbile u Iraku. Od američke invazije do pada Saddama Husseina, promjena je u Iraku zahvatila sve društvene staleže. Politički, društveni i ljudski poremećaj odrazio se „i na život svećenika“ koji, u ovoj Godini milosrđa koju je proglasio papa Franjo, trebaju pokrenuti obnovu poslanja.

Budućnost kaldejske zajednice najvećim dijelom se zasniva na kvaliteti njezina klera, stoga vodstvo krajevne Crkve želi na susretu u Erbilu „osmisliti novi način sučeljavanja“ s izazovima, te uskladiti odgovor na potrebe vjernika „u zemlji i dijaspori“.

Jačanje poslanja Crkve

Stoga je nužno osmisliti nove načine za življenje svećeništva, službe koja s kulturnoga i psihološkoga gledišta zahtijeva pomnu pripremu. Svećenik treba biti Kristov svjedok, živjeti s vlastitim narodom, dijeliti njegovu sudbinu, ne samo riječima već i primjernim životom. Patrijarh želi da susret kaldejskog klera ulije poslanju novu snagu, da bude izvor utjehe za preživljavanje iračke kršćanske zajednice i da učvrsti vjernost Kristovu pozivu – stoji u priopćenju.

Uspjeh dana posta kao znaka solidarnosti za Ramzan

Uoči susreta klera, kaldejski je patrijarhat želio istaknuti uspjeh Dana posta i molitve koji je 17. lipnja bio organiziran u znak solidarnosti s muslimanima za Ramazan. Post i molitva su bili, kako je priopćeno iz Patrijarhata, poruka ljubavi i bratstva, znak poštovanja u odnosima između muslimana i kršćana kao i odbacivanja ekstremističke ideologije, podjele i mržnje. Poziv na post i molitvu, koji je uputio patrijarh Sako i kaldejski čelnici, sa zadovoljstvom su prihvatile mnoge crkve u Bagdadu i Iraku, unatoč nekim polemikama koje su prošlih dana izbile o uputnosti dijeljenja neke vjerske zapovijedi koja se odnosi na drugu vjeru.

Potpora izbjegličkim obiteljima koje su uglavnom muslimanske

Zajedno s Danom posta i molitve kaldejski je patrijarhat odlučio dodijeliti 50 tisuća dolara za nabavu paketa hrane i drugih osnovnih potrepština za uglavnom muslimanske obitelji izbjegle iz Anbara i Falluje. Mnoge su se kršćanske obitelji u Bagdadu uključile u prikupljanje humanitarne pomoći za spomenute muslimanske obitelji.

Radio Vatikan | Bitno.net