Povodom eskalacije tenzija između Irana i SAD-a, koja je uslijedila nakon ubojstva generala Kasema Sulejmanija, apostolski nuncij u Teheranu je pozvao na dijalog, donosi CNA. Nadbiskup Leo Boccardi je na službi u Iranu od 2013. godine. U razgovoru za EWTN News je izjavio kako redovito izvještava Vatikan o situaciji. “Vjerujem da su riječi Svetoga Oca bile poziv na umjerenost, dijalog i pregovore, kako bi se prevladale tenzije… Nema prostora za osvetu”, izjavio je nadbiskup Boccardi.

Papa Franjo je tijekom molitve Angelusa u nedjelju, 5. siječnja, pozvao na dijalog u ovom užasnom ozračju napetosti. “Draga braćo i sestre, u mnogim dijelovima svijeta stanje je teško i napeto. Rat donosi samo smrt i uništenje. Pozivam sve strane da održavaju plamen dijaloga i samokontrole te da spriječe sjenu neprijateljstva. Molimo se u tišini da nam Gospodin da ovu milost”, rekao je Papa.

Nadbiskup Boccardi je dodao kako ne može predvidjeti trenutne posljedice na relativno malu kršćansku populaciju u Iranu, koja bi mogla uslijediti nakon ubojstva Sulejmanija, te je dodao kako ovo nije vjerski sukob. “To je rat između Irana i nekog drugog određenog protivnika koji ima ime i prezime”, dodao je Boccardi.

Kasem Sulejmani je bio drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah nakon Ayatollaha Khameneija, a ubijen je u američkom napadu kod zračne luke u Bagdadu. Pentagon je potvrdio da je napad naredio američki predsjednik Donald Trump. Likvidacija je predstavljala odgovor na napad iračkih paravojnih skupina na američko veleposlanstvo u Bagdadu. Inače, ove paravojne skupine podržava Iran.

Napad na veleposlanstvo SAD-a je uslijedio nakon američkih zračnih napada na središte Hezbollaha koji se dogodio ove nedjelje. Američki State Department je 2011. godine Sulejmanija proglasio globalnim teroristom.

Nadbiskup Boccardi je nedugo nakon ubojstva generala Sulejmanija izjavio kako je za mir na Bliskom istoku  odgovorna međunarodna zajednica. Nuncij je također izjavio kako su “pacta sunt servanda” (sporazuma se treba držati) važno pravilo diplomacije te naglasio da svi moraju poštovati zakon. “Naoružajmo se drugom vrstom oružja, kao što su pravda i dobra volja”, naglasio je.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net