“Kristalna katedrala”, svojevrsna preteča “megacrkvi”, fenomena u protestantskoj kulturi koji na jednom mjestu bogoslužja okuplja tisuće ljudi, trenutačno prolazi kroz tretman “face liftinga” kako bi se prilagodila katoličkom bogoslužju.

Biskupija Orange otkupila je spomenutu građevinu s pripadajućim kampusom 2012. godine, od dotadašnjih vlasnika Reformirane Crkve u Americi, koji su je odlučili prodati zbog bankrota. Međutim, njezino posvećenje kao “Kristove katedrale” prognozirano je tek za 2019. godinu.

“Velike europske katedrale gradile su se stoljećima. Mi nemamo taj vremenski luksuz koji su imali tadašnji graditelji katedrala”, izjavio je biskup Kevin Vann, koji je, kako prenosi L.A. Times, obećao “prekrasan i funkcionalno katolički unutarnji dizajn”.

Prije dva tjedna biskupija je organizirala “virtualnu šetnju” novom katedralom, gdje je svaki posjetitelj mogao vidjeti kako će izgledati budući bogoslužni prostor, krstionica, kapela Presvetog sakramenta, ali i preinake na Hazel Wright memorijalnim orguljama koje su jedne od najvećih u svijetu.

crystalcathedral

Foto: dosadašnji interijer Kristalne katedrale/Wikipedia Commons

Među planiranim preinakama je i povećanje broja stolica, tako da će katedrala imati gotovo 3 000 sjedećih mjesta. Mjesto oltara također će se povisiti kako bi se žrtvenik istaknuo, a u kapeli Presvetog sakramenta bit će postavljena slika Gospe od Guadalupe.

Scott Johnson, glavni arhitekt cijelog projekta, dizajnirao je interijer koji bi trebao spojiti liturgijske potrebe s “transcendentalnom ljepotom”.

“Ovo je pothvat života. Ovo je katedrala za novo tisućljeće. Ovdje govorimo o građevini koja bi mogla trajati zauvijek”, poručio je Johnson.

restauracija-kristalne-katedrale

Foto: budući izgled Kristove katedrale/Roman Catholic Diocese of Orange

Planirani troškovi za cijeli projekt iznose 72 milijuna dolara, od čega se većina planira prikupiti donacijama. Biskupija je do sada prikupila 39 milijuna, a u idućih dvije do pet godina očekuje se još 21 milijun dolara.

Cindy Bobruk, upraviteljica Zaklade Orange Catholic, izjavila je kako je najveća pojedinačna donacija do sada iznosila 20 milijuna dolara i to od anonimnog ne-katolika.

Biskupija Orange trenutačno broji više od 1,3 milijuna vjernika te je 12. najveća biskupija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tino Krvavica | Bitno.net