„Crkva koja doista slijedi evanđelje mora imati oblik gostoljubivog doma, čija su vrata uvijek otvorena. Crkve, župe, institucije sa zatvorenim vratima ne smiju se nazivati crkvama, već muzejima”, opomena je pape Franje koju su u sjevernotalijanskoj biskupiji Vittorio Veneto shvatili ozbiljno, te odlučili otvoriti vrata svojih crkvi ponedjeljkom prijepodne kada se na gradskim tržnicama, na ovaj tradicionalni “sajmišni dan”, okuplja mnoštvo ljudi, te im omogućiti pomirenje s Bogom po sakramentu ispovijedi.

Također, na subotnja i nedjeljna poslijepodneva svi će vjernici naići na otvorena vrata svojih crkvi, a sakramentu pomirenja moći će pristupiti i u blizini štandova. Sve kako bi ispovijed, kojoj vjernici u Italiji sve rjeđe pristupaju, bila dostupna svima!

Odluku svoje subraće oduševljeno su pozdravili svećenici iz grada našeg Apostola Božjeg milosrđa, svetog Leopolda Mandića. Prema riječima don Federica Laurette i fra Pedra Svanere iz Padove, riječ je o želji i odluci Crkve “da bude blizu svojim vjernicima”, a ne bi imali ništa protiv da se i u njihovoj biskupiji pokrene slična inicijativa po kojoj bi Crkva izašla na ulice. Jer, ako vjernici neće doći u crkvu, Crkva treba poći k njima!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net