Foto: Emilia née Kaczorowska i Karol Wojtyla starijiKrakovski nadbiskup, Marek Jędraszewski, objavio je kako je nakon odobrenja Kongregacije za kauze svetaca nadbiskupija otvorila proces beatifikacije roditelja svetog Ivana Pavla II.

Nadbiskupija je vijest objavila, dok je edikt s otvaranjem kauze za Emiliju née Kaczorowsku i Karol Wojtyła starijeg potpisan 2. ožujka.

Vjernici su zamoljeni da krakovskoj kuriji pruže sve dokumente, pisma ili poruke koje su povezane s roditeljima Ivana Pavla II. do 7. svibnja.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Poljska biskupska konferencija dala je svoj pristanak (nihil obstat) da Krakovska nadbiskupija možete pokrenuti proces beatifikacije.

Obitelj Wojtyła, predvođena Karolom i Emilijom, predano je živjela svoju vjeru, započinjući svoj dan svetom misom, obroke molitvom, a navečer bi svi slušali oca obitelji dok je čitao Sveto pismo.

Emilia je nakon smrti kćeri Olge bila u lošem fizičkom i psihičkom stanju, no unatoč tome odlučila se na novu trudnoću. Iako su joj liječnici rekli kako je njezina trudnoća riskantna, te kako su maleni izgledi da će se dijete roditi zdravo, odlučila je nauštrb vlastitog zdravlja roditi dječaka koji će kasnije postati sveti Ivan Pavao II.

Devet godina nakon rođenja malenog Karola, Emilia je preminula, što je oca obitelji ostavilo samog da odgaja svojeg sina.

Ne čudi stoga što je kasnije Ivan Pavao II. napisao kako su “godine njegova djetinjstva i mladosti primarno povezane s likom njegova oca”, o kojem je napisao:

“Mogao sam izbliza promatrati koliko je bio zahtjevan prema sebi … To je bilo iznimno važno u razdoblju koje toliko znači dječaku adolescentu. Otac koji je bio zahtjevan prema sebi u određenom smislu nije morao biti zahtjevan prema svome sinu. Gledajući ga, naučio sam da ljudi trebaju biti zahtjevni prema sebi i potpuno se predati ispunjavanju svojih obaveza.”

Ivo Džeba | Bitno.net