Španjolski umjetnik Abel Azcona od ukradenih je hostija na podu napisao riječ „pederastija“, te svoje „umjetničko djelo“ fotografirao, a potom fotografije zajedno s ukradenim hostijama izložio u prostoru galerije grada Pamplone. Hostije su nakon izložbe navodno prodane za gotovo 268 tisuća američkih dolara.

Svetogrdnu izložbu oštro je kritiziralo Udruženje katoličkih pravnika koje je, u skladu sa španjolskim kaznenim zakonom, zbog „vrijeđanja vjerskih osjećaja i obeščašćivanja“ podiglo tužbu protiv autora izložbe, no španjolski sudac Fermin Otamendi u svojoj je presudi odbacio optužbe protiv Azcone.

U obrazloženju odluke sudac je hostije nazvao “malenim, bijelim okruglim predmetima”, te ustvrdio kako u slučaju Azcona nije riječ o obeščašćenju posvećenih hostija, budući da je prema Rječniku Španjolske kraljevske akademije obeščašćenje definirano kao “postupanje s nečim svetim bez poštovanja ili uporaba u profane svrhe”. Za suca Otamendija ne radi se o obeščašćenju s obzirom da se “nedostatak poštovanja ne smije povezivati s onim što Katolička Crkva traži od svojih vjernika kada je riječ o postupanju s posvećenim hostijama u činu pričešćivanja”.

Španjolski je sudac napisao kako se Azcona diskretno poslužio hostijama, te kako se “njegov čin ne može okarakterizirati kao nepoštovanje, uvreda ili obeščašćenje”.

Ovu blago rečeno zbunjujuću presudu sa zaprepaštenjem je dočekala Španjolska udruga kršćanskih odvjetnika, te najavila žalbu i spremnost da pred najvišom sudskom instancom zatraži “zaštitu pred valom uvreda usmjerenih protiv kršćanske vjere i vjerske slobode”.

Iz Udruge su podsjetili na članak 525. kaznenog zakona koji štiti vjersku slobodu od onih koji “s ciljem vrijeđanja vjerskih osjećaja članova neke vjerske zajednice, javno, usmeno ili pisano, izruguju njihov nauk, vjerovanja, obrede ili ceremonije”, a u odbacivanju slučaja bez sazivanja usmene rasprave i saslušanja stranaka prepoznali ugrožavanje temeljnog prava na vjersku slobodu.

Spomenimo kako je Organizacija za zaštitu vjerskih sloboda Maslibres organizirala prosvjede ispred gradske vijećnice kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog korištenja javnog prostora za izložbu koja predstavlja „sramotan napad na slobodu i najbolji odraz moralnog i stvaralačkog siromaštva dotičnog umjetnika“.

Vijeću grada Pamplone uručena je i peticija sa 110 tisuća potpisa protiv otvorenog vrijeđanja vjerskih osjećaja, a svoje nezadovoljstvo izrazio je i nadbiskup Francisco Perez koji je u zajedništvu s više od 4500 vjernika slavio misu reparacije.

Na kraju podsjetimo i na Zakonik kanonskog prava Katoličke Crkve prema kojemu je za oskvrnjenje posvećenih hostija predviđena kazna izopćenja:

„Tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži upada u izopćenje unaprijed izrečeno…“ (kan. 1367)

Bitno.net potiče čitatelje da učine neko djelo žrtve kao reparaciju za ovo svetogrđe…

Miodrag Vojvodić | Bitno.net