Kršćani diljem svijeta moraju progovoriti protiv svih vjerskih progona, uključujući i progon muslimanskih Ujgura, rekao je za CNA Angaelos, koptski pravoslavni nadbiskup Londona.

“Kao kršćani koji su dijelom progonjenih zajednica, razumijemo bol koju izazivaju progoni, i ako ih ne možemo prihvatiti za sebe, ne bismo ih nikada smjeli prihvatiti niti za bilo koga drugoga”, rekao je Angaelos.

“Posve je prijekorno i neprihvatljivo” da je “još uvijek mnogo milijuna ljudi diljem svijeta uskraćeno za pravo vjerovanja ili nevjerovanja”, istaknuo je koptski nadbiskup, posebno apostrofirajući stanje na Bliskom istoku te u Sjevernoj Africi, kao i Nigeriji, Kini i Pakistanu.

Međutim, naglasio je, nekršćanske zajednice također su podvrgnute progonima, poput Ujgura u Kini, Rohindža muslimana u Burmi, pripadnika religije Bahá’í u Iranu i Jezida u Iraku.

Prošle godine, Angaelos je potpisao izjavu suprotstavljenu “potencijalnom genocidu” nad Ujgurima, većinski muslimanskom stanovništvu sjeverozapadne Kine.

Kršćani moraju progovoriti protiv progona nad svakom zajednicom, rekao je, podcrtavajući kako je naša dužnost podsjećati na problematiku progona i kada je nema u novinskim naslovima.

Koptski kršćani u Egiptu na udaru su bombaških i drugih napada posljednjih godina, iako se situacija tijekom pandemije donekle primirila, istaknuo je Angaelos.

Koptske djevojke ipak su i dalje otimane i prisilno preobraćivane, a pojedinim kršćanskim zajednicama uskraćeni su resursi tijekom pandemije, upozorava.

“Naš Gospodin se sam, vidjevši patnje svijeta, utjelovio i došao riješiti te patnje, i sudjelovao u patnji, kako bi se uzdigao iznad nje”, zaključio je Angaelos. Tako i mi “moramo gledati u patnju drugih i nastaviti činiti što možemo kako bismo je ublažili”.