Amaterska snimka objavljena na internetu zabilježila je trenutak kada je kineski policajac spasio život malenoj djevojčici i izvukao je iz zahodske školjke javnog WC-a u Pekingu gdje ju je, prema svim indicijama, bacila njezina mama nedugo prije toga.

Policija je došla u javni WC nakon što su stanari prijavili kako čuju dječji plač koji dolazi iz zahodske školjke. Došli su tamo i vidjeli šokantan prizor – beba, novorođenče, bila je bačena u odvod školjke.

“Glava joj je bila prema dolje, a tijelo joj je sve više klizilo u odvod. Mogli smo samo vidjeti dio njezina stopala. Mislili smo razmontirati WC, ali shvatili smo kako će to biti prekasno. Odlučio sam je izvući, uz sav rizik”,  ispričao je lokalni šef policije Qian Feng medijima.

Njegov  potez pokazao se ispravnim. Beba je preživjela i trenutačno se oporavlja. Očevici su ispričali kako je iz WC nedugo prije nego se čuo plač izašla mlada žena. Vjerojatno se porodila u tom javnom zahodu i potom bacila dijete u školjku.

Mediji pišu kako je vjerojatno riječ o još jednoj tragičnoj posljedici ‘politike jednog djeteta’ koju kineske vlasti surovo sprovode i koja je dovela do selektivnog abortiranja ili napuštanja ženske, ali i muške novorođenčadi. Kineske vlasti nedavno su se “pohvalile” kako je “politika jednog djeteta” spriječila 400 milijuna rođenja. Kako neki analitičari upozoravaju, često se događa da Kineskinje odluče abortirati jer nose žensko dijete, u društvu koje je patrijarhalno i gdje je muški nasljednik poželjnija opcija. Cijela ta situacija urodila je i nizom prisilnih pobačaja i ostalih kršenja ljudskih prava poput prisilne sterilizacije. Čovjek koji je glasno progovorio o tome jest kineski slijepi aktivist Chen Guangcheng koji je dokumentirao čitav niz slučajeva u kojima se žene bile prisiljene na pobačaj, neke od njih i par dana prije termina za rađanje. Represiju nad Kineskinjama i njihovom djecom sprovode lokalni dužnosnici koji će učiniti sve kako bi broj novorođenih u oblasti koja je pod njihovom nadležnošću zadržali na kvoti koju im je odredio Peking.

Nažalost, detalje o tome što je prolazilo kroz glavu majci i u kakvom je to stanju morala biti da to učini svom djetetu, nećemo saznati. Ono što je najvažnije jest da je dijete preživjelo.

G. An. | Bitno.net