Biskup José Roberto Ospina Leongómez u pastirskom pismu pozvao je svećenike svoje Biskupije Buga da budu „mostovi mira“ u Kolumbiji u kojoj prosvjedi protiv vlade predsjednika Ivána Duquea rađaju sve više nasilja, prenosi Vatican News.

Biskup Leongómez  osudio je nasilje koje potresa zemlju. Mediji pišu kako su u gradu Tuluá u utorak navečer mirni prosvjedi eskalirali u sukob nakon što su neki među prosvjednicima bacali kamenje na policijske snage. Policija je uzvratila pucnjevima i pritom je život izgubio osamnaestogodišnji student. Njegovom smrću broj osoba koje su ubijene od početka prosvjeda popeo se na 44,  uglavnom civila.

Biskup je izrazio solidarnost sa svim žrtvama, i osudio svaki oblik nasilja i nepoštivanja dostojanstva čovjeka i prava na život, s „bilo koje strane dolazili“. Pozvao je svećenike da organiziraju molitvene dane i budu „mostovi dijaloga“ kako bi potaknuli ljude na međusobno slušanje i traženje rješenja. „Svi se moramo osjećati dijelom rješenja i odreći se netrpeljivosti i diskriminacije“, poručio je biskup u pastirskom pismu.

U Kolumbiji se od 28. travnja održavaju prosvjedi protiv porezne reforme koju je potaknula Vlada, a potom je povukla. U gradovima diljem zemlje vlada nasilje i policijska represija, i to za vrijeme trećeg vala pandemije bolesti COVID-19 u kojem ta zemlja dnevno bilježi 14.800 slučajeva zaraze te 388 preminulih. Reporteri bez granica i Zaklada za slobodu tiska izvijestili su o napadima na novinare i fotoreportere tijekom prosvjeda, uglavnom od strane pripadnika policije.

Ranije ovog mjeseca kolumbijski biskupi objavili su priopćenje kojim su oštro osudili nasilje, vandalizam, agresiju, i zlouporabu sile te izrazili žalost Crkve zbog preminulih, ranjenih i bolesnih koji nisu mogli računati na zdravstvenu zaštitu radi zatvorenih i oštećenih cesta.