Ljubitelje klementina, koje se još uvijek mogu naći u trgovinama i na tržnicama, zasigurno će razveseliti vijest o njihovom „katoličkom porijeklu”.

Naime, ovu omiljenu podvrstu mandarina razvio je krajem 19. stoljeća francuski misionar koji je služio u Alžiru: Marie-Clément Rodier.

Rodier je rođen 1839 . godine u Chambon-sur-Doloreu u Francuskoj. Nakon što je osjetio duhovni poziv postao je članom Braće od Blagovijesti, te se preselio u grad Misserghin u Alžiru gdje je pomagao u vođenju sirotišta. Jedan od njegovih zadataka bio je brinuti se za stabla citrusa.

Prema jednoj verziji priče, misionar je volio eksperimentirati s kalemljenjem, pa je tako povezao seviljsku gorku naranču s mandarinom i dobio plod okusa koji se razlikovao i od mandarine i od naranče. Djeca iz sirotišta prozvala su plod klementina, prema samom bratu Clémentu.

Druga priča koju je zapisao sin radnika koji je živio u sirotištu u isto vrijeme kad i brat Clement kaže da je misionar „slijedio pčelu koja je skupljala pelud za med. Pčela je sa seviljske naranče prešla na stablo mandarine. Što bi moglo biti od tog križanja? Brat je zavezao crvenu vrpcu oko cvijeta mandarinina drveta i promatrao plod koji će iz njega izaći. Nakon što je plod sazrio uzeo je košticu iz njega i dobio sjeme za drvo klementine.”

Baš u razdoblju Clémentova otkrića braća od Blagovijesti našla su se u ozbiljnim financijskom problemima, te su se prema savjetu Svete Stolice ujedinila s Misijskom družbom Duha Svetoga (spiritancima). Tako je brat Clément godine 1904. preminuo kao njihov član.

Idući put kada ćete jesti klementine sjetite se i brata Clémenta koji je zaslužan za nastanak ovog ukusnog voća.