BIVŠI PREFEKT KONGREGACIJE ZA BOGOŠTOVLJE

Kirurg koji je operirao kardinala Saraha: Mogao sam osjetiti njegovu svetost

"Nakon što sam u njemu mnogo čitao u medijima, sa svim konfliktima i misterijima koje su mu novinari prišili, bio sam istinski zadivljen osobno ga upoznati i razmijeniti misli s njime", istaknuo je Veneziano.

Matija Štahan/CNA
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kirurg koji je operirao kardinala Roberta Saraha izjavio je kako mu je liječenje gvinejskog kardinala omogućilo vidjeti Saraha u novome svjetlu.

“Kada je bio sam u sobi, imao sam nekoliko prigoda za razgovor s njim”, rekao je Domenico Veneziano za Catholic News Agency.

Liječnik je istaknuo kako je za posjeta Sarahovoj bolničkoj sobi mogao “osjetiti njegovu svetost… Govorio mi je o papama i na koji način su jedinstveni. Imali smo i nekoliko prigoda za šalu”.

“Mogu reći da je bila čast poznavati obje strane kardinala Saraha: čovjeka i njegovu uzoritost”, rekao je Veneziano, referirajući se na titulu koja se dodjeljuje kardinalima.

76-godišnji Sarah, umirovljeni prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u srpnju je bio podvrgnut operaciji prostate.

Operacija, koju je Veneziano proveo pomoću robotske tehnologije, manje je invazivna od otvorene operacije, istaknuo je kirurg, što je Sarahu omogućilo brži oporavak.

Prema Venezianovim riječima, operacija je protekla bez komplikacija, a Sarah je unatoč svemu nakon operativnog zahvata bio u stanju ispuniti svoje obveze, putujući u prvih mjesec dana nakon operacije u pet različitih država.

“Nakon što sam u njemu mnogo čitao u medijima, sa svim konfliktima i misterijima koje su mu novinari prišili, bio sam istinski zadivljen osobno ga upoznati i razmijeniti misli s njime”, istaknuo je Veneziano.

Kardinal Sarah je, prema njegovu svjedočenju, “istinski pobornik izvornih kršćanskih načela, vrlo kultivirana i duboka osoba koja je voljna ostatak svojega života provesti služeći Crkvi”.

“Imam osjeća da su ga mediji neopravdano napadali, zbog pogrešnog tumačenja njegova djela, možda kako bi stvorili senzaciju”, rekao je kirurg, dometnuvši kako je “osoba koja živi za širenje ljubavi i kršćanskih načela upravo onakva profila kakva bi kršćanin tražio u sljedećem Papi”.

Kardinal Sarah “dobar je čovjek s aurom svetosti”, zaključio je Veneziano.

Objavljeno: 27. rujna 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.