Biskup kineske biskupija Baoding zaprijetio je vjernicima da će im uskratiti pristup sakramentima ako ne prihvate svećenike koji su registrirani u Kineskom katoličkom patriotskom udruženju –organizaciji pod kontrolom državnih vlasti, javlja Asia News.

Biskup Francis An Shuxin u pastoralnom je pismu poslanom 15. srpnja istovremeno zatražio da se svi svećenici moraju učlaniti u Kinesko katoličko patriotsko udruženje, dodavši da će neučlanjeni od strane civilnih vlasti biti tretirani kao kriminalci.

Shuxinovo pismo posebno je zabrinjavajuće kada se uzme u obzir da je riječ o biskupu koji je 1993. godine zaređen u podzemnoj Crkvi koja je oduvijek bila vjerna Svetoj Stolici. Godine 1997. Državne vlasti su ga uhitile te držale zatočenog punih deset godina.

Nakon izlaska iz zatočeništva Shuxin se pristao učlaniti u Kinesko patriotsko katoličko udruženje te je imenovan biskupom Baodinga.

Američki katolički portal Pillar istaknuo je kako je upitno na kojim kanonskim temeljima biskup može uvesti ovakvu uskratu sakramenata. Istovremeno, upozorili su kako nije jasno odnosi li se odredba samo na katolike koji odbacuju svećenike učlanjene u Kinesko patriotsko katoličko udruženje ili na sve katolike koji se kao laici odbijaju učlaniti.

U Pillarovom tekstu spominje se i primjer Njemačke u kojoj su mjesni biskupi tražili način da uskrate sakramente vjernicima koji ne plaćaju crkveni porez napominjući kako je Vatikan uvijek odbijao takvu mogućnost.

Državno tajništvo Svete Stolice nakon potpisivanja prvog privremenog sporazuma s Kinom izdalo je upute kineskim svećenicima za koje vlast zahtijeva učlanjenje u Kinesko patriotsko katoličko udruženje. Sveta Stolica predložila je da se svećenici prilikom učlanjenja izjasne da prihvaćaju zahtjeve udruženja samo ako se oni ne protive “principima katoličkog nauka”.

“Istovremeno, Sveta Stolica razumije i poštuje izbor onih koji po savjesti odluče da se ne mogu učlaniti pod sadašnjim uvjetima”, poručili su iz Vatikana.