Zhan Silu nezakoniti je biskup koji još uvijek čeka pomirenje sa Svetom Stolicom. Sâm se zaredio 2000. godine, a službu je preuzeo 2006. godine.

izrugivanje vatikanu kineska patriotska udruga

„Riječ je o velikoj vijesti, ali to je ujedno velika žalost“; „Patriotska se udruga izruguje Vatikanu“ – prvi su komentari na fotografije koje prikazuju Vincenza Zhana Silua, nezakonitog biskupa dijeceze Mindong, kako na uskršnje jutro zajedno s msgr. Tadejom Maom Daqinom, biskupom Šangaja, te druga dva svećenika slavi svetu misu, prenosi agencija AsiaNews. Zhan Silu nezakoniti je biskup koji još uvijek čeka pomirenje sa Svetom Stolicom. Sâm se zaredio 2000. godine, a službu je preuzeo 2006. godine. U međuvremenu je u prosincu prošle godine za vrijeme Devete skupštine predstavnika kineskih katolika postao potpredsjednik Kineskog biskupskog vijeća.

Sveta je Stolica 2012. godine uz pristanak kineskih vlasti zaredila msgr. Tadeja Maa Daqina za biskupa, kojemu je određen kućni pritvor nakon što je istupio iz Patriotske udruge. No izgleda da je kasnije promijenio svoje stajalište, objavljujući nekoliko članaka u prilog Udruge. Makar je još uvijek izoliran u sjemeništu Sheshan, bilo mu je dopušteno sudjelovati na nekim sastancima, no pritom ga se nikad nije predstavljalo kao biskupa, nego uvijek kao „oca Maa“. Ovaj je put na slavlju u Mindongu vjernicima bio predstavljen kao „biskup Ma Daqin“. Narod mu je izrazio dobrodošlicu dugotrajnim pljeskom.

Podsjetimo da su nekoliko dana prije Uskrsa sigurnosne snage odvele msgr. Vincenta Guoa Xijina, zakonitog biskupa dijeceze Mindong, koji pripada podzemnoj Katoličkoj Crkvi, kako bi ga natjerale da „uči i nauči“. Sveta Stolica priznaje biskupa Guoa, no ne priznaju ga kineske vlasti. Vrlo je vjerojatno da je biskup Guo uhićen zato što se protivio da na misnom slavlju sudjeluju sva trojica: Zhan, Ma i Guo. Naime, nalog Patriotske udruge, koji je ponovljen mnogo puta, glasi da jedino ona – zajedno s Ministarstvom za vjerske poslove – odlučuje tko je „zakoniti“ biskup, a ne Sveta Stolica. Iz tog razloga Patriotska udruga nastavlja na misnim slavljima miješati zakonite i nezakonite biskupe, one ekskomunicirane i one u zajedništvu sa Svetim Ocem.

Što se tiče „izrugivanja“ Vatikana, Sveta Stolica traži način dogovora o imenovanju biskupa, no pomirenje s nezakonitim biskupima se odvija prema internoj praksi Svete Stolice i prema kanonskom pravu. No izgleda da Patriotska udruga ne mari za kanonsko pravo, a niti za poslušnost Papi. Također joj nije doista stalo do dijaloga između kineskih vlasti i Svete Stolice. Umjesto toga ovakvim i sličnim potezima želi potkopati i prekinuti dijalog, stavljajući kako kineske vlasti tako i Svetu Stolicu pred gotov čin: slavljenje svoje moći nad Crkvom i biskupima.

Radio Vatikan | Bitno.net