Isusovački časopis America objavio je da je Kina zabranila biskupima u zemlji da putuju u Mongoliju povodom posjeta pape Franje.

Pozivajući se na svoje izvore u Vatikanu, u Americi su objavili kako je zabrana putovanja biskupima i ostalim katolicima došla iz Radnog odjela Ujedinjene fronte Komunističke partije Kine. Unatoč ovoj zabrani, kineske vlasti su dopustile avionu sa Svetim Ocem da leti preko Kine na putu iz Rima u Ulan Bator i nazad.

Ipak, na susretu s Papom će se pojaviti tri kineska biskupa. Riječ je o kardinalu Stephenu Chowu, trenutnom biskupu Hong Konga, kardinalu John Tong Honu, biskupu emeritusu Hong Konga, te biskupu Stephen Lee Bun-sangu iz Makaa.

Kineske vlasti nisu navele razlog za zabranu mjesnim biskupima da putuju u Mongoliju. S obzirom na dobre odnose između Mongolije i Kine, čini se da naredba odražava trenutno zategnuto stanje kinesko-vatikanskih odnosa.

Uz već spomenute, s Papom će se u Mongoliji susresti i više drugih biskupa iz Azije, među kojima su kardinal Yeom Soo-Jung i ostali biskupi iz Južne Koreje, kardinal Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij iz Tajlanda, biskupi iz Vijetnama, Kazahstana, Kirgistana i Azerbajdžana, a doći će i nadbiskup Yangona u Mjanmaru kardinal Charlesa Maung Bo koji je predsjednik Federacije biskupskih konferencija Azije.

Očekuje se da će na središnjem misnom slavlju u nedjelju u glavnom gradu Ulan Batoru okupiti oko 3000 vjernika iz Mongolije i drugih azijskih zemalja.

U sklopu Papinog posjeta Mongoliji održat će se i važan međureligijski susret u kojem će sudjelovati i predstavnici drugih religija, uključujući budiste koji čine oko 50 posto mongolskog stanovništva.

Uz papu Franju u Mongoliji će biti državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, prefekt Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, prefekt Dikasterija za ekumenske odnose kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za evangelizaciju naroda kardinal Luis Tagle, zamjenik državnog tajnika nadbiskup Edgar Peña Parra i tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Gallagher.