Podzemni biskup Petar Lin Jiashan, iz Fuzhoua u provinciji Fujian, ustoličen je obredu kojeg su priznale kineske vlasti u crkvi Svete krunice u Fanchuanpu u Fuzhouu, objavila je 10. lipnja UCA News

83-godišnji biskup Lin je od 1997. godine vodio Crkvu u Fuzhouu odanu Vatikanu. On je treći biskup kojega je komunistički režim priznao nakon što su Vatikan i Kina u rujnu 2018. potpisali sporazum o imenovanju biskupa. Priznanje se dogodilo samo tri mjeseca prije isteka sporazuma.

Slavlju ustoličenja predsjedao je biskup Joseph Cai Bingrui iz Xiamena u provinciji Fujian, kojega je priznao Vatikan. Slavlju je prisustvovalo samo 40 svećenika i 80 vjernika, navodno zbog mjera zaštite od koronavirusa. Biskupija Fuzhou broji ukupno preko stotinu svećenika.

Obraćajući se vjernicima biskup Lin se obvezao na poslušnost Bogu, ispunjavanje svojih pastoralnih dužnosti te pronošenje evanđelja u svom upravljanju biskupijom Fuzhou.

Istaknuo je i kako će slijediti smjer „sinicizacije Crkve u našoj zemlji“, te doprinositi „snu velike obnove kineske nacije“.

Ipak, prema izvorima UCA Newsa, biskup Lin nema potporu cijele biskupije uključujući članove podzemne Crkve, ali i članove državno priznate Crkve. Mjesna je Crkva, naime podijeljena u najmanje tri frakcije: podzemnu Crkvu, državno priznatu Crkvu, te vjernike koji traže ujedinjenje.

O podjeljenosti među vjernicima biskupije Fuzhou svjedoči i činjenica da najmanje jedna trećina svećenika nije potpisala vladin dokument za civilnu registraciju klera „zbog straha za budućnost biskupije“, rekao je izvor za UCA News.