Nadbiskup Dublina Diarmuid Martin kritizirao je izjave irske ministrice kulture Josephe Madigan koja je rekla da bi Katolička Crkva trebala zaređivati žene i ukinuti celibat te da će o tome razgovarati s papom Franjom tijekom njegova skorašnjeg posjeta Irskoj.

Martin je rekao kako ministrica Madigan koristi nesretan splet okolnosti kako bi “nametnula svoju agendu”.

Naime, ministrica, koja se izjašnjava kao katolkinja, o tome je progovorila nakon što je prepričala događaj u njenoj župi sv. Terezije u Dublinu. Tamo se na subotnjoj misi nije pojavio svećenik te je Madigan kasnije ispričala, kako su je prenijeli mediji, da je ona “predvodila misu”, zajedno s nekoliko župljana koji su tamo bili. Irski mediji na različite su načine prenosili što se doista dogodilo u crkvi te neki pišu kako je bila riječ samo o zajedničkoj molitvi koju je Madigan predvodila dok drugi tvrde da su tamo neovlašteni laici dijelili pričest što bi bilo protiv kanonskih pravila.

U svakom slučaju, ministrica je “iskoristila prigodu” te rekla kako ta epizoda ilustrira potrebu za “većim angažmanom vjernika” u vremenu kada je “tako malo svećenika”.

“Crkva bi trebala zaređivati žene. Također, svećenicima bi trebalo dopustiti ženiti se. Ako budem imala prigodu, reći ću to papi Franji kada dođe u kolovozu. Ne želimo da Crkva odustane od svojih temeljnih vrijednosti, ali treba se prilagoditi”, rekla je.

Nadbiskup je na to odgovorio kako je njezin istup “uznemirio mnoge vjernike iz te župe” koji su mu se javili, reagirajući zbog ministričinih izjava. Martin je rekao kako u toj župi nema manjka svećenika, nego je nedolazak svećenika na misu bio rezultat nesretnog spleta okolnosti.

Dublinski prelat rekao je kako je nekorektno od ministrice što je rekla kako je ‘predvodila misu’ te je žalosno da je cijelu situaciju iskoristila da bi nametnula svoju političku agendu.

“Ideja da bi jedna situacija u dublinskoj crkvi koja je plod obične zabune trebala voditi k mijenjanju temeljnog nauka Crkve, doista je bizarna”, rekao je Martin, dodajući kako je puno vjernika ministričine komentare doživjelo kao uvredljive i bez poštovanja.

Ministrica mu je, pak, odgovorila da su je mediji pogrešno interpretirali te da nije rekla kako je “predvodila misu”. Rekla je i kako joj je nejasno zašto je nadbiskup “osobno napada” te da je jedina njezina briga “ravnopravnost žena u Crkvi”.

Ono što treba napomenuti jest da je upravo Madigan bila glavna osoba u vladi zadužena za promoviranje kampanje kojom je stranka Fine Gael stala iza legalizacije abortusa u Irskoj. Nakon što je biskup Kevin Doran rekao kako bi svi katolici koji su glasovali za legalizaciju abortusa trebali na ispovijed, ministrica je to odbila.

“Nemam ništa za ispovjediti jer riječ je o tome da ljudima treba dopustiti da sami donesu odluku o abortusu. Imam svoj osobni odnos s Bogom”, rekla je tada.

U svemu ovome zanimljiv je i podatak koji govori puno o trenutačnom stanju Crkve u Irskoj. Ministrica Madigan koja je, dakle, otvoreno podržala legalizaciju abortusa i politički se angažirala da se ona dogodi u Irskoj, unatoč tome je liturgijski čitač u svojoj župi u Mount MerRionu, u predgrađu Dublina. O pravilima i dužnostima liturgijskih čitača pročitajte OVDJE.

Irski mediji objavili su i kako je svećenik koji je propustio doći na misu prebačen u Bruxelles. On se zove Edmond Grace i rekao je kako je odluka o njegovu premještaju donesena prije ovih događanja. Upitan što misli o ministričinim izjavama, Grace je odgovorio:

“Samo ću reći kako odvojenost države od Crkve treba funkcionirati u oba smjera. To je sve.”

Goran Andrijanić | Bitno.net