Nakon što su se prošloga petka Irci putem referenduma odlučili za liberalizaciju zakona o pobačaju, jedan irski biskup savjetovao je katolicima koji su glasovali za pobačaj da razmisle o odlasku na ispovijed.

Ako ste kao katolik “glasovali ‘Za’, znajući i namjeravajući da pobačaj bude ishod, tada biste trebali razmisliti o odlasku na ispovijed, gdje ćete primiti isto suosjećanje koje se pokazuje prema svakom pokorniku”, izjavio je biskup Elphina Kevin Doran u intervjuu za irsku nacionalnu televiziju.

U nastavku intervjua biskup Doran je rekao kako je glasovanje za ukidanje Osmog amandmana, pri punoj svijesti o posljedicama toga čina, grijeh te da toj temi katolici ne smiju olako pristupati.

“Glas svake osobe ima moralni i politički značaj”, naglasio je Doran podsjetivši također kako je “svaki grijeh vezan uz odluke koje utječu na naš odnos s Bogom”.

Irski biskup istaknuo je i kako ga je rezultat referenduma koji otvara vrata omogućavanju da žene legalno pobace sve do trećeg mjeseca, a za kojeg je glasalo 66% od 2,1 milijuna izašlih birača, iznenadio. Razloge takvog ishoda pronašao je u tome što je “mnogima koji se smatraju katolicima religija postala odvojena od vjere”.

Dio krivnje za to pronašao je u preslaboj posvećenosti vjerskoj formaciji.

“Smatram da je jedan od problema s kojima se suočavamo taj što smo se predugo oslanjali isključivo na oblik vjerske formacije koji je namijenjen mladima u školama, a osim nedjeljnih propovijedi nije bilo ozbiljne vjerske formacije u našim župama”, rekao je Doran.

Na pitanje bi li katolik smio primiti pričest ako je glasovao za legalizaciju pobačaja, Doran je izjavio kako to pitanje prepušta osobnoj savjesti pojedinca budući da, kako je rekao, ne može “vidjeti u srce i dušu osobe dok ona pristupa oltaru”.

“Nikada nikome nisam uskratio svetu pričest zato što je pretpostavka da ljudi koji pristupaju oltaru to čine u dobroj vjeri”, rekao je, no i upozorio kako “to nije nešto čemu se može pristupiti ležerno, kao da nije bitno”.

Ivo Džeba | Bitno.net