Katoličko sveučilište Notre dame objavilo je svojim studentima i zaposlenicima kako za 2018. godinu planira ukinuti pružanje usluge besplatnih kontraceptivnih sredstava.

Tako je to katoličko sveučilište postalo prvo koje je objavilo da će iskoristiti mogućnost otvorenu nakon odluke Donalda Trumpa kojom se dopušta da zaposlenici i institucije ne moraju pružati osiguranje koje pokriva one troškove koji se kose s njihovim religijskim i moralnim uvjerenjima.

“Pozdravljamo ukidanje ove obveze i čestitamo na odluci državnog tužitelja da ‘osim u najužim okolnostima, nitko ne bi trebao biti prisiljen birati između življenja svoje vjere i poštivanja zakona'”, napisao je u službenoj izjavi predsjednik sveučilišta John Jenkins koji je time podržao Trumpovu odluku.

Notre Dame je dosad nudio pokrivanje kontraceptivnih troškova preko treće strane, što je sveučilištu omogućilo da djeluje u skladu sa zakonom i istovremeno zadržava svoj stav protivljenja kontraceptivima.

Obaveza pokrivanja usluge osiguranja kontraceptiva nametnuta je „Obamacareom“ koji je obvezivao sve institucije da osiguraju kontracepciju za svoje studente i zaposlenike ili dogovore sa svojim osiguravajućim kompanijama da pokriju te troškove.

Sveučilište se žalilo zbog ove obveze temeljeći svoj prigovor na činjenici da su svi oblici kontracepcije protiv katoličkog moralnog nauka te je 2013. tužilo Obaminu administraciju. Slučaj je još bio na sudu kada je prošli mjesec Trumpova administracija učinila pokrivanje troškova kontraceptiva neobaveznim.

Prema novom programu osiguranja, sveučilište će za svojih 12 000 studenata i 3000 zaposlenika pokrivati troškove uporabe samo onih kontraceptiva koji se koriste u svrhu tretiranja određenih zdravstvenih poteškoća, ali ne kao metoda sprječavanja trudnoće.

No nisu svi oduševljeni ovom odlukom Trumpove administracije i Notre Damea. Planned Parenthood je pokrenuo kampanju kojom potiče poslodavce da nastave pokrivati troškove kontraceptivnih sredstava, ističući kako kontrola rađanja otvara obrazovne i karijerne mogućnosti za žene.

Ivo Džeba | Bitno.net