PODRUČJE NA METI RAZBOJNIKA

Katolički svećenik otet u Nigeriji

Progon Crkve u Nigeriji u 2022. godini dosegnuo je svoje vrhunce

Bitno.net
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

U državi Kaduna u sjevernoj Nigeriji oko ponoći 8. studenoga naoružani napadači oteli su katoličkog svećenika vlč. Abrahama Kunara.

Kancelar nadbiskupije Kaduna, otac Christian Okewu Emmanuel kazao je lokalnim medijima da je vlč. Kunat župnik crkve Sv. Bernarda u lokalnoj upravi Kachia, ali da je zbog nesigurne situacije na tom području živio u župi Sv. Mulumbe, gdje je i otet, javlja agencija Fides.

Predsjednik Kršćanske udruge Nigerije podružnice Kaduna vlč. Joseph Hayeb, potvrdio je otmicu te kazao: “Živimo u vrlo tužnoj situaciji jer se u državi događaju mnoge stvari o kojima se ne izvještava”, osim toga je naglasio kako se mora učiniti mnogo više kako bi se građani zaštitili od kriminalaca koji ih proganjaju.

To potvrđuje i nedavni napad na “Oil Village” koji se nalazi u blizini rafinerije Kaduna prilikom kojeg je naoružana skupina od 15-ak muškaraca napala selo u noći 7. studenoga. U bijegu su za taoce uzeli devet osoba, od kojih je jedna kasnije uspjela pobjeći.

Inače, ovo područje je na čestoj meti razbojnika, a nerijetko bivaju oteti i svećenici, prenosi portal Nedjelja.

Progon Crkve u Nigeriji u 2022. godini dosegnuo je svoje vrhunce. Ove je godine u Nigeriji oteto više od 20 svećenika, od kojih su četvorica ubijena. Na svetoj misi za Pedesetnicu u oružanom je napadu na crkvu ubijen 41 vjernik.

U Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, u posljednja dva desetljeća ubijeno je najmanje 60 tisuća kršćana. U prvih 200 dana 2021. godine ubijeno je 3462 kršćana, prosječno 17 dnevno. Aktualni val nasilja ishod je porasta broja oružanih bandi koje politika ne može kontrolirati, kao i rastućeg utjecaja islamističkih militanata.

Objavljeno: 12. studenoga 2022.