NESVAKIDAŠNJI POTEZ

Katolički biskup na Tajvanu napustio službu nakon samo šest mjeseci: Molim za svećenike koji su pod pritiskom

"Dugo sam molio po nadahnuću Duha Svetoga i ponizno prihvaćam da imam ozbiljne zdravstvene probleme"

Bitno.net
Foto: AM113/Shutterstock

Foto: AM113/Shutterstock

Nakon samo šest mjeseci službe, biskup na Tajvanu, mons. John Lee Juo-Wang, odlučio je napustiti službu.

U subotu, 19. lipnja, papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe 54-godišnjeg biskupa, iako je tek 1. siječnja preuzeo upravljanje biskupijom Tainan.

Kao razlog napuštanja službe, mons. Lee naveo je “ozbiljne mentalne i fizičke poteškoće”, prenosi Catholic News Agency.

“Dugo sam molio po nadahnuću Duha Svetoga i ponizno prihvaćam da imam ozbiljne zdravstvene probleme”, napisao je u pismu vjernicima. Pritom je dodao kako je ostavku dao “za dobro biskupije”, zamolivši sve da mole za njega.

“Moleći i čitajući bolje sam shvatio što sv. Pavao govori u svojoj poslanici Rimljanima (12, 2): ‘Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno'”, poručio je mons. Lee.

“Neka vas Gospodin blagoslovi. Neka vas nosi kroz ovu pandemiju, neka poda spasenje mrtvima, bolesnima zdravlje, svima posao.”

“Također molim za svećenike koji su pod pritiskom”, poručio je, potaknuvši vjernike da imaju “hrabrosti suočiti se, uz zalaganje svih”, izazovima evangelizacije.

Inače, kako navodi CNA, biskup Lee rođen je 1966. u Tainanu, u izbjegličkoj obitelji koja je na otok došla iz Kine. Kao jedno od devetero djece dan je na posvajanje. Druga obitelj koja ga je posvojila (prva je upala u financijske probleme) odgojila ga je kao katolika te je s 12 godina ušao u sjemenište. Za svećenika je zaređen 1993. godine. Papa Franjo imenovao ga je biskupom 14. studenog prošle godine, a službu je preuzeo prvog dana 2021. Time je postao prvi zaređeni domaći biskup u 30 godina.

Biskupija Tainan, kojom je upravljao kratko vrijeme, obuhvaća prostor na kojem živi 2 milijuna stanovnika, no katolika ima samo 7 500.

Objavljeno: 25. lipnja 2021.