Posmrtni ostaci o. Emila Kapauna, vojnog kapelana u Korejskom ratu, nedavno su pronađeni u masovnoj grobnici na Havajima. Kapaunovo tijelo identificirano je 2. ožujka, a njegovi ostaci pronađeni su među 867 nepoznatih tijela na Nacionalnom memorijalnom groblju Pacifika na Havajima. Navedeni posmrtni ostaci iz Sjeverne Koreje na Havaje su prebačeni tijekom 1950-ih i 1990-ih, piše Aleteia.

Identifikacija tijela ostvarena je u sklopu projekta usredotočenog na prepoznavanje posmrtnih ostataka iz Korejskog rata, a koji je započeo 2018. godine.

Biskup Carl Kemme objasnio je kako ovo otkriće označava važan korak u Kapaunovu kanonizacijskom postupku:

“U našoj katoličkoj tradiciji, tijelo pojedinaca za koje mislimo da bi mogli biti sveti iznimno su važna. Ljudska osoba zajednica je tijela i duše te je tijelo hram duše… Tijelo su sveta. Posjedovati te materijalne, konkretne ostatke važan je razvoj događaja”.

Slično misli i Kapaunov nećak Ray Kapaun: “Očekujem da će mnogi sada reći kako je svetost veća mogućnost samo zato što se ovo dogodilo, jer nitko, ali baš nitko nije mislio da će do toga ikada doći”.

Kapaun je rođen 1916. u siromašnoj obitelji češkog imigranata u seocetu Pilsen u središnjem Kansasu. Za svećenika je zaređen 1940., a vojnim kapelanom je postao četiri godine kasnije na svoj izričit zahtjev jer je, kako su to opisali njegovi najbliži, “volio vojnički način života”. Kao vojni kapelan 1950. je godine prebačen u Japan, a od tamo na Korejski polutok, gdje su Amerikanci bili angažirani u ratu između dvije Koreje.

U ratnoj situaciji Kapaun je pokazao iznimnu hrabrost, ne odvajajući se od svojih suboraca, bez obzira koje vjere bili, pomažući ranjenima i moleći se s njima. Redovito je predvodio euharistijska slavlja, koristeći haube džipova za provizorne oltare, dijelio posljednju pomast i ispovijedao katoličke vojnike. Pokapao je mrtve, kako svoje tako i neprijatelje, a često je pisao i pisma obiteljima poginulih Amerikanaca.

Emilu Kapaunu posmrtno je dodijeljena Medalja časti, kao i mnoga druga američka vojna odličja, a sv. Ivan Pavao II. 1993. ga je proglasio Božjim slugom.

Kapaunovo tijelo naposljetku će biti doneseno kući, gdje će se održati i sprovod, a katolički junak pronaći svoje posljednje počivalište. Moguće je da će tijelo biti pohranjeno u svetištu koje će odati počast njegovu životu i nasljeđu.

Više o Emilu Kapaunu možete pročitati OVDJE.