Preko 100 katoličkih osnovnih i srednjih škola u SAD u objavilo je da neće otvoriti svoja vrata iduće jeseni. Prema nekim procjenama broj zatvorenih katoličkih škola bi se u narednim mjesecima mogao udvostručiti, što svjedoči o svojevrsnoj ‘epidemiji’ zatvaranja.

Takvoj je slici u velikoj mjeri kumovala epidemija koronavirusa, zbog koje si mnogi roditelji neće moći priuštiti upisivanje svoje djece u katoličke škole, ali i izostanak donatorskih večeri preko kojih škole skupljaju značajan dio financijskih sredstava, a koje su ove godine izostale.

Ovime je samo ubrzan porazan trend koji je se odvija već gotovo 50 godina. Naime 1970-ih u SAD-u je bilo oko 11000 katoličkih škola, a ta se brojka do danas više nego prepolovila pa ih je trenutno oko 5000.

Dodatni čimbenik pojačanog zatvaranja u vrijeme pandemije leži i u činjenici da još nije sigurno kako će uopće izgledati početak iduće školske godine, no ono što je prilično izvjesno jest da će nove okolnosti zahtijevati dodatna ulaganja.

O tome je za CNA govorila i direktorica javne politike Nacionalnog katoličkog obrazovnog udruženja, sestra Dale McDonald:

“Ravnateljima je vrlo teško znati kako će ponovno otvaranje škola izgledati; kada će se otvoriti, i što će trebati učiniti kako bi zadovoljili sve preporuke”, rekla je McDonald.

“Javne škole se također muče s istim pitanjem, ali one zasigurno imaju mnogo više sredstava s kojima mogu osigurati ponovno otvaranje. Ali za nas je to financijski velika stvar”, dodala je.

Na lošu financijsku sliku osnovnih škola povezanih s mjesnim župama svakako je utjecala i višemjesečna obustava svetih misa s pukom. Za mnoge su župe milodari pod misama bili značajan izvor prihoda kojima su potpomagali svoje škole.

O ovom je problemu progovorio i predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup Jose Gomez. Gomez je u tekstu objavljenom prošlog utorka, između ostaloga, upozorio i na nepravdu da SAD financijski ne pomaže katoličkim školama iako njihovi roditelji plaćaju porez namijenjen obrazovanju. Na taj su način njihovi roditelji dužni izdvajati dvostruka sredstva za obrazovanje.

Gomez je upozorio i na ogroman financijski teret koji bi javne škole morale podnijeti ako država dopusti da velik broj katoličkih škola propadne. Prema nekim procjenama, prelazak učenika koji su trenutno u katoličkim školama u javne škole, koštao bi potonje oko 20 milijardi dolara.

“Zamolimo Mariju, našu Blaženu Majku, da zagovara za naše katoličke škole, da možemo svakom djetetu pružiti šansu da uči u atmosferi koja promiče izvrsnost i vrline”, zaključio je svoj tekst Gomez.