Svakog ljeta u Hrvatskoj tema “golaća” u crkvama ponovno postane aktualna.

Kratke hlače, majice bez rukava i “japanke” pojave se čim temperature probiju dvadesetak celzija, a osim poneke katedrale koja na vratima ima čuvare, većina “golaća” neće naići na prepreke (osim ponekog prijekornog pogleda iz klupe) pri posjeti hrvatskim crkvama.

No, u Nigeriji gdje se prosječne temperature tijekom cijele godine kreću iznad 25 °C, odlučili su se aktivnije uhvatiti u koštac s tim problemom.

Jedna je katolička župa u gradu Enugu odlučila osnovati odbor koji će nadgledati nepristojno odijevanje u crkvi.

Kako prenose brojni mediji, župnik Chukwudi Ani odluku je objavio prošlog četvrtka tijekom mise organizirane za članice Katoličke organizacije žena.

“Članovi odbora nalazit će se na ulaznim vratima crkve te će žene koje su nepristojno odjevene uputiti kući kako bi se prikladno obukle za misu”, poručio je župnik, istaknuvši zabrinutost za neke kršćanske majke koje su zbog modnih trendova odbacile pristojnost.

“Ne znam zašto mi kršćani volimo pokazivati svoje tijelo. Zaboravljamo da Biblija kaže kako je tijelo hram Duha Svetoga. Ako pogledate muslimanske majke, njihovo tijelo pokriveno je od glave do pete.”

Premda ne postoje konkretna pravila o prikladnom odijevanju u katoličkim crkvama, minimum koji se zahtijeva od vjernika (i posjetilaca) pri posjeti sakralnim prostorima su pokrivenost torza i ramena, te hlače ili suknje koje pokrivaju koljena. Također muškarci u crkvama ne bi smjeli nositi pokrivala za glavu, poput šešira ili kapa.

Što se tiče župe u gradu Enugu nisu poznati točni kriteriji po kojima će članovi novoosnovanog odbora određivati tko je (ne)pristojno odjeven, kao niti tko će biti članovi odbora i hoće li se pravila primjenjivati jednako na muškarce i žene.

Župnik Ani pritom tvrdi kako se “velik broj žena danas oblači neprikladno, natječući se s tinejdžerkama”.

“Majke bi trebale biti dobre ambasadorice svojih obitelji”, zaključio je.

*Kako se s “golaćima” u crkvi “obračunao” popularni svećenik i kolumnist Bitno.net-a, pater Marko Glogović, možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net