Papinska zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“ upozorila je na oskudicu koja pogađa kršćane u Pakistanu i na njihovu marginalizaciju, objavio je 13. kolovoza Vatican News.

Kršćanska zajednica u Pakistanu prolazi razdoblje velikih patnji. Upravo su kršćani najpogođeniji ekonomskim posljedicama uzrokovanim koronavirusom, a diskriminirani su čak i u raspodjeli pomoći za osnovne životne potrebe.

Zaklada papinskoga prava napomenula je u jednom priopćenju da su neke lokalne nevladine organizacije odbile opskrbiti s osnovnim namirnicama one koji ne pripadaju muslimanskoj religiji. Zbog toga su partneri papinske zaklade više od 70 % pomoći podijelili kršćanima koji su najčešće zaposleni na najponiznijim i najmanje plaćenim poslovima.

Zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“ objasnila je, osim toga, da su paketi osnovnih namirnica samo dio brojnih projekata potpore Pakistanu, pokrenutih zbog zdravstvene krize prouzročene pandemijom Covida-19. Ta pomoć uključuje i sredstva za osobnu zaštitu za 46 svećenika i 100 vjeroučitelja u biskupiji. Ta su im sredstva dozvolila da služe vjernicima u najtežim danima pandemije, ali u sigurnim uvjetima. Projekti pomoći obuhvaćaju i stipendije za najsiromašniju djecu koja pohađaju 20 katoličkih škola u biskupiji.

Zaklada je pokrenula program pomoći za više od 5000 najsiromašnijih obitelji koje su pogođene koronavirusom, posebno u biskupijama Islamabad-Rawalpindi, Faisalabad i Lahore.

Podružnica pakistanskog Caritasa u Faisalabadu surađivala je s Papinskom zakladom, te je Aneel Mushtaq, izvršni tajnik lokalnog Caritasa, izrazio veliku zahvalnost zbog pomoći, jer su – kako je rekao – ljudi spašeni od gladi. „Mnogi nisu imali ništa za jesti, ni djeca ni odrasli, te je situacija doista bila alarmantna“, istaknuo je Mushtaq.

Nova nada za kršćane u Pakistanu dolazi i zbog najave da će od 16. kolovoza crkve u nadbiskupiji Lahore biti otvorene. Kršćani, naime, mnogo pate ne samo zbog stanja uzrokovanog koronavirusom, nego i zbog diskriminacije, a neki proživljavaju čak i pravi progon. Još uvijek nisu iskorijenjeni prisilni brakovi kojih su žrtve mlade kršćanke. Reforma primjene zakona o blasfemiji koji se u prošlosti, po mišljenju više promatrača, koristio kako bi pogodio članove vjerskih manjina u Pakistanu, također je još uvijek u zastoju.

„Nacionalna komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije primila je više obavijesti o organizacijama koje djeluju na teritoriju, a koje su odbile podijeliti pomoć nemuslimanima, jer su donacije stigle od zekata, tradicionalne islamske milostinje“, kazao je otac David John, pakistanski svećenik i član Papinske zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“.

„Objasnio je i kako je potpuni lockdown najviše pogodio upravo kršćanske obitelji, jer kršćani žive od povremenoga rada plaćenoga po danu. U Pakistanu su siromaštvo i diskriminacija snažno povezani, i to vrijedi za pripadnike svih religija“, dodao je svećenik. „Na to se nadovezuje i fundamentalizam koji je u zadnjih dvadeset godina ojačao“, primijetio je otac John te je zaključio kako se nada boljim vremenima kada se otvore crkve i kada popuste mjere zbog koronavirusa, objavio je Vatican News.