“Još od početka stoljeća broj katolika na tradicionalno luteranskom Islandu bilježi snažan rast, najviše zahvaljujući useljavanju. Godine 1994. udio katolika u ukupnom stanovništvu iznosio je 1 posto, ali snažnijom imigracijom u 21. stoljeću, potaknutom islandskim ekonomskim rastom, narastao je broj katolika koji živi u zemlji. Podaci za listopad 2019. pokazuju da njihov udio u stanovništvu iznosi 4 posto”, piše Reykjavík Grapevine.

Islandski magazin javlja kako većinu čine Poljaci, inače najbrojnija useljenička skupina male otočne države koja broji svega 360 tisuća stanovnika.

Porast se možda najbolje može vidjeti u katedrali Landakotskirkja (doslovno “crkva na Landakotu” – katolička katedrala Krista Kralja) u glavnom gradu Reykjavíku koja je “ponekad pretijesna za velik broj ljudi koji se tamo okuplja”.

S druge strane, Islandska Crkva koja pripada luteranskoj tradiciji te ima status službene državne Crkve, bilježi posljednjih godina značajan pad u broju i udjelu vjernika.

“Devedesetih godina oko 90 posto stanovništva bilo je registrirano u Nacionalnoj Crkvi, ali se broj u međuvremenu smanjio na 64 posto. Rekordan broj onih koji su izašli zabilježen je 2010. kada je Nacionalna Crkva optužena za pokušaj zataškavanja seksualnih zločina koje je počinio biskup Ólafur Skúlason”, piše novinarka Lea Müller, dodajući kako slični skandali koji su Katoličku Crkvu potresli na europskom tlu nisu ostavili traga na njezin rast na Islandu.

No, broj katolika u “Zemlji vatre i leda” mogao bi biti i veći. Službene statistike Katoličke Crkve za 2017. bilježe 12.901 registriranih vjernika (kako Müller objašnjava u članku, državno financiranje vjerskih zajednica ovisi o broju prijavljenih članova), ali se procjenjuje kako katolika zapravo ima između 15 i 20 tisuća.

Reykjavík Grapevine kao “najvažniji glas katolika na Islandu” navodi kancelara biskupije Jakoba Rollanda koji se, piše magazin, istaknuo i u obrani tradicionalnih vrijednosti te promicanju stavova Crkve o društvenim pitanjima poput “istospolnih brakova” i abortusa.

“Vrlo je zanimljivo da konzervativna institucija poput Katoličke Crkve cvjeta u jednoj od najprogresivnijih zemalja svijeta, no to ne prolazi bez konflikta s obzirom na to da mnoge njezine vrijednosti i pogledi nisu u skladu s islandskom stvarnošću (poput “istospolnih brakova” i abortusa)”, zaključuje novinarka u tekstu.

Tino Krvavica | Bitno.net