„Ne možemo govoriti o milosrđu u Ruandi, a da ne govorimo o genocidu“, kazao je za agenciju Fides predsjednik Biskupske konferencije Ruande i biskup Butarea, msgr. Philippe Rukamba. „Pročitali smo pastoralno pismo na kraju Godine milosrđa, koje su potpisali svi biskupi, kako bismo zatražili oprost za sve grijehe, koje su katolici počinili u genocidu 1994. godine, kao i za sve druge počinjene grijehe.“ Biskup se referira na pismo koje je prošle nedjelje (20. studenog) pročitano u svim župama u Ruandi.

„Pismo sadrži 14 točaka“, objasnio je predsjednik Biskupske konferencije te nastavio: „U prvom dijelu zahvaljujemo Bogu na svemu što nam je dao: životu, djeci, kulturi, Crkvi koja je stara više od 100 godina. U drugom dijelu tražimo oprost za genocid i to kao pojedinci, jer nije Crkva ta koja je počinila ove zločine, već su njezina djeca sagriješila. Također osuđujemo ideologiju genocida, koja je bila važan element u uništavanju tolikih života i društvenog tkiva naše zemlje“, zaključio je biskup Rukamba.

Mnogi članovi Katoličke Crkve bili su podijeljeni tijekom genocida u Ruandi. Tako su neki svećenici i vjernici sudjelovali u masakru nad Tutsijima dok su drugi dali svoje živote štiteći ih od napada Hutua.

Radio Vatikan | Bitno.net