Catholic Social Services, katolička agencija koja se bavi udomljavanjem djece i koja istospolnim parovima nije htjela izdati dozvole za udomiteljstvo, pozivajući se na vjerske razloge, ostvarila je veliku pobjedu na američkom Vrhovnom sudu.

U jednoglasnoj odluci, suci najvišeg suda u SAD-u presudili su kako su gradske vlasti Philadelphije prekršile odredbe o vjerskim pravima kada su 2018. prekinule ugovornu suradnju s agencijom, prenosi CNA.

Iz Grada su tada poručili kako odluka katoličke organizacije o nepriznavanju udomiteljstva istospolnim parovima krši njihove odredbe o nediskriminaciji zbog čega otkazuju suradnju s njom.

No Vrhovni sud istaknuo je kako je odluka gradskih vlasti Philadelphije protivna Prvom amandmanu američkog Ustava.

“Catholic Social Services želi isključivo pogodnost koja će im omogućiti nastavak služenju djeci Philadephije u skladu s vlastitim vjerskim uvjerenjima; organizacija nema namjeru nametati ta vjerovanja drugima”, stoji u mišljenju koje potpisuje glavni sudac John Roberts.

“Odbijanje gradskih vlasti da s CSS-om potpišu ugovor o pružanju udomiteljske skrbi, osim ako ne prihvati licenciranje istospolnih parova kao udomitelja, ne može proći test stroge kontrole i krši Prvi amandman.”

Za kraj, osim istospolnih parova, CSS ne izdaje dozvole za udomiteljstvo ni nevjenčanim parovima, pozivajući se na Nauk Crkve o braku i obitelji.