staljina

Katolički vjernici iz biskupije Preobraženja Gospodinova sa sjedištem u ruskom gradu Novosibirsku prosvjedovali su protiv plakata s likom komunističkog diktatora Josifa Staljina koji su postavljeni u tom gradu uoči proslave 9. svibnja, Dana pobjede kada se u Rusiji obilježava kapitulacija nacističke Njemačke pred SSSR-om.

Vjernici su, zajedno s aktivistima političke stranke Jabuka, poslali prosvjedno pismo gradskim vlastima u kojima su izrazili svoje neslaganja s postavljanjem na plakate komunističkog vođe odgovornog za ubojstva i slanja u logore milijuna građana tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kako je izvijestila poljska redakcija Radio Vatikana, potpisnici su istaknuli i Staljinovu krivicu za nedostatnu pripremljenosti Crvene armije za njemački napad, što je rezultiralo ogromnim brojem ljudskih žrtava. Tezu o Staljinovim zaslugama za pobjedu nad Hitlerom, koja se sve češće može čuti za vladavine predsjednika Vladimira Putina, opisali su kao neistinitu i nemoralnu.

Utvrdili su, također, kako u Novosibirsku i njegovoj okolici i danas živi oko 20.000 ljudi koji su bili žrtvama Staljinističkih čistki.

Postavljanje plakata s likom diktatora platila je Komunistička partija Rusije i postavila ih na 25 lokacija uz dopuštenje gradskih vlasti.

Goran Andrijanić | Bitno.net